Så skulle Region Sörmland kunna lösa bristen på allmänläkare

Det finns många samhällsproblem, exempelvis bristen på allmänläkare, som skulle kunna lösas med kreativt tänkande samt att politiker och tjänstemän drar lärdom av lösningar av samma problem.

Drygt 60 procent av allmänläkarna har valt att jobba deltid. Många på grund av en ohållbar arbetsmiljö.

Drygt 60 procent av allmänläkarna har valt att jobba deltid. Många på grund av en ohållbar arbetsmiljö.

Foto: Samuel Steén/TT

Ledare2024-10-03 18:45
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Nyligen gick det att läsa i tidningen om läkarbristen inom primärvården. I Sörmland kommer det med nuvarande rekryteringstempo att ta minst 29 år men troligare 39 år eller ännu längre – innan regionen når upp till Socialstyrelsens listningsmål: Att en heltidsanställd specialist i allmänmedicin ska ha max 1 100 patienter listade hos sig som fast läkarkontakt.

30 år eller mer låter förskräckligt länge, men faktum är att Region Sörmland tillhör de regioner som ligger bäst till när rekryteringsbehoven i landets 21 regioner rankas av Svenska Distriktsläkarföreningen i en ny rapport.  Enligt föreningens beräkningar kommer exempelvis Örebro och Värmland aldrig att komma i mål om rekryteringen fortsätter i samma takt som nu. 

En region, Jämtland-Härjedalen utses i rapporten som en förebild att lära av. I regionen saknas just nu bara en fastanställd specialist för att man ska nå Socialstyrelsens listningsmål.

Men så har det inte alltid varit. För tio år sedan var Region Jämtland-Härjedalen snarare ett skräckexempel. 

undefined
I Sörmland kommer det med nuvarande rekryteringstempo att ta minst 29 år men troligare ännu längre – innan regionen når upp till Socialstyrelsens listningsmål.

Det hela började en höstdag för elva år sedan då det fattades ett beslut att införa ett hyrstopp för läkare inom primärvården (Dagens Medicin 2/10).

Arbetsmiljön blev ohållbar. Ett tiotal av de 70 fast anställda läkarna valde därför att säga upp sig och de som fanns kvar fick ännu mer att göra. Bristen på läkare ledde till sämre tillgänglighet. Flera patienter hann bli allvarligt sjuka.

Men det fanns en lösning. Regionen analyserade primärvårdens uppdrag och slog fast hur många läkare som skulle behövas. Nya och kloka chefer valde bland annat att lyssna på de anställda.

För att vända utvecklingen hävdes hyrstoppet samtidigt som regionen aktivt arbetade för att locka tillbaka läkarna till fasta tjänster. Arbetsgivaren satsade på fortbildning och införde en ny lönestruktur som premierade lång och trogen tjänst. Men framför allt såg regionen till att det blev fler ST-läkare (legitimerade läkare som genomgår sin specialistläkarutbildning) i organisationen. 

Snart tio år senare är man alltså nästan i hamn.

Om Region Sörmland lär av Region Jämtland-Härjedalen behöver det med andra ord inte ta 30—40 år innan läkarbristen är åtgärdad. 

undefined
Om Region Sörmland lär av Region Jämtland-Härjedalen behöver det inte ta 34—40 år innan allmänläkarbristen är åtgärdad

Även i Sörmland satsar man på ST-läkarna. Målet är att det kan anställas fler nyutbildade specialistläkare i allmänmedicin än det försvinner i pensionsavgångar. 

Men att enbart satsa på fler ST-läkare räcker inte.

I likhet med övriga regioner finns det även i Sörmland en annan möjlighet att bota allmänläkarbristen. Det handlar om specialister som redan befinner sig ute i vården.

Enligt Läkarförbundets primärvårdsenkät från 2022 arbetar drygt 60 procent av specialisterna i allmänmedicin deltid av olika skäl. Många läkare vittnar dock om att undermålig arbetsmiljö på vårdcentralerna medför att de inte orkar jobba åtta timmar om dagen. (Läkartidningen 2022-03-30).

Om en majoritet av de deltidsjobbande läkarna började jobba heltid istället för deltid skulle en stor del av rekryteringsbehovet vara löst. 

Men ska fler läkare jobba heltid behöver arbetsgivarna, regionerna, arbeta för att förbättra arbetsmiljön på en rad olika sätt – precis som de gjorde i Region Jämtland-Härjedalen. 

Frågan är varför de inte redan gör det.