Fyll inte mellandagarna med stora reor

Det kan vara klokt att avstå stora mellandagsreor i år.

Det kan vara klokt att avstå stora mellandagsreor i år.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Ledare2020-12-22 18:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Alldeles för många springer i butiker under pandemin. Det är Folkmyndighetens bedömning, framgick det på fredagens presskonferens.

Köpcentra och andra butiker ska göra det de kan för att minska antalet kunder i sina lokaler. Bland annat har nu Folkhälsomyndigheten uppmanat handlarna att sätta tak för hur många människor som får vistas där samtidigt. För att motverka trängsel kan butiksägarna också göra andra saker. 

Många har redan skyltar och markeringar på golvet för att påminna om att hålla avstånd och stanna hemma vid symptom. Att möblera på ett sådant vis att det underlättar att hålla avstånd i butikerna är också bra. Butiksanställda måste också veta att de har stöd från chefer när kunder behöver få tillsägelse om de inte följer reglerna. 

Inslussningssystem med ordningsvakter är ett sätt att kontrollera inflödet, men riskerar att leda till köbildningar. Det räkneverk som Ica Maxi i Eskilstuna satt upp för att hålla rätt på hur många som befinner sig i lokalen kan också göra det lättare för kunder att veta om de bör avstå från att gå in. Det rapporterade SVT Sörmland om under tisdagen (22/12). 

Passeras butikens tak på 700 personer meddelas det på en skärm vid ingången. Det innebär strax över 10 kvadratmeter per person vid ett och samma tillfälle, säger butikschefen till SVT. Men är det tillräckligt när köer bildas vid kassorna? 

Den här typen av lösningar är bra. Men det åligger var och en att minska risken för smitta i dessa utrymmen. Att springa i matbutiker i flera omgångar i veckan är ingen bra idé. Försök att planera för veckohandeln, i synnerhet nu inför ledigheterna! Det minskar antalet besök i matbutiken. Handla på egen hand, och inte med andra om det är möjligt. Många affärer erbjuder också tjänster där personalen packar ihop maten åt kunden, så att de bara kan hämta den vid utlämning. 

Samma principer bör också gälla vid handel i övrig butiksnäring. Det finns också goda skäl att helt avstå shoppingturerna under vinterhögtiderna i år.

Därför har Folkhälsomyndigheten å det bestämdaste uppmanat handlare att avstå från det traditionsenliga lockandet med låga priser och storreor under mellandagarna. I stället rekommenderas att flytta rean till webben. Men också det kan leda till köbildning vid paketutlämningar.

Stora reor drar ofta många kunder och kan dra in stora inkomster till affärerna. Att ställa in hela reakalaset togs därför inte väl emot av Svensk Handel. Det är formellt riktigt, som Svensk Handel skriver, att det inte är förbjudet att hålla mellandagsrea.

Men det handlar om en stark uppmaning från Folkhälsomyndigheten att låta bli stora reor. Detta för att stoppa en dödlig pandemi. Affärsidkare bör lyssna – och avstå från stora reor, koncentrerade vid storhelgerna.