Fyra år till vore förödande för USA och världen

Ledare 2 november 2020 05:24
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Natten mot onsdagen får vi veta om den amerikanska mardrömmen snart är över. Mycket talar för det. Den tidigare vicepresidenten Joe Biden leder klart i presidentvalets opinionsmätningar. 

Men historien grumlar optimismen. Många, däribland denna ledarsida, har underskattat Donald Trump. Han skulle aldrig vinna sitt partis nominering i presidentvalet. Han skulle inte slå den erfarna Hillary Clinton. Och inte skulle han väl ta sig igenom mandatperioden, med tanke på alla moln som hade samlats över honom, från Rysslandsutredning till riksrättsåtal för maktmissbruk? Donald Trump har motbevisat det mesta av politisk logik och prognosmodeller.

 

Den stora frågan nu är om det är går att lita på opinionsundersökningarna. Även 2016 låg Trump under men segrade.

Det ska dock mycket till för att vi ska få se en upprepning. För det första var Trumps segermarginal för fyra år sedan väldigt liten. Det hängde på ungefär 80 000 röster i tre delstater. För det andra lär tillräckligt många opinionsföretag lärt sig läxan och låter sina urval bättre spegla den röstande befolkningen vad avser etnicitet och utbildning, vilket missarna 2016 berodde på.

För det tredje är opinionsläget 2020 likt men ändå annorlunda än 2016. Joe Bidens ledning är större än Clintons – mycket större nationellt och något större i nyckeldelstaterna. Årets opinion har också varit betydligt mer stabil än för fyra år sedan, då det gick mycket upp och ner. Antalet delstater som Trump måste vinna ur underläge är nu fler och hans väg till seger i elektorskollegiet är snårigare.

 

Till saken hör att Trump är sittande president under en epidemi som amerikaner i gemen anser har skötts dåligt. Biden är inte någon entusiasmerande politiker, men inte heller tillnärmelsevis lika polariserande som Hillary Clinton. Medierna är i sin tur, visa av erfarenhet, inte lika ivriga att spela med i ryska påverkansoperationer genom att publicera uppgifter från diverse läckor.

En seger för Trump denna gång vore, med tanke på allt ovanstående, en betydligt större sensation än 2016.

 

Donald Trumps fyra år i Vita huset har varit en olycka för USA och världen. Hans rasism, lögner och allmänna nedsmutsning av debatten har förstärkt konflikterna och rivit upp sår i det amerikanska samhället som tar lång tid att läka.

Hans antidemokratiska grundsyn och oförståelse av internationella relationer har gjort USA mindre relevant. Världen har berövats ett ledarskap. Globala frågor som klimatkrisen har blivit svårare att hantera. Auktoritära ledare och diktatorer har fått större spelrum. Högerradikaler och extremister världen över har inspirerats av USA:s president.

 

Trump-eran kommer inte att ta slut med presidenten besegrad. Som den amerikanske journalisten Garrett Graff träffande beskrev i Politico häromdagen, är Donald Trump en person utan andra intressen än sin egen offentlighet och saknar spärrar mot vad en före detta president bör tillåta sig. Även utanför Vita huset kommer han att fortsätta hata, hetsa och förgifta samhällsklimatet, och försöka sätta dagordningen i det republikanska parti som under hans presidentskap har förvandlats till en samling nickedockor.

Men Trumps påverkan kommer inte vara i närheten av den han har i dag. President Joe Biden kommer att sätta sin dagordning och sin prägel på politiken. Det offentliga samtalet i USA och internationellt kommer att bli tråkigare men även lugnare och smartare.

Ämnen du kan följa