Kinaregimens förföljer och fängslar minoritetsgruppen uigurer. Det får inte gömmas undan när vinter-OS går av stapeln i Peking i februari.
Det är därför USA, Australien och flera andra länder riktar en så kallad ”diplomatisk bojkott” mot evenemanget. Diplomater och ministrar ska inte vara på plats. I Sverige har frågan också blivit aktuell. Utrikesutskottets vice ordförande Hans Wallmark (M) har i en fråga till utrikesminister Ann Linde uppmuntrat till att följa det amerikanska exemplet.
Sverige bör ansluta sig till bojkotten. Det är en fråga den svenska regeringen bör kunna svara rakt ja på. Flera representanter i riksdagens partier har visat stöd till ett sådant besked (9/11 TT). Skälen att på statsnivå delta i spelen i detta förföljarland är inte starka nog. Det är det minsta ett demokratiskt land kan göra för att markera mot brutaliteten i Xinjiang och det hårdnande greppet om Hong Kong.
För Sveriges del är kidnappningen och fängslandet av den svenska bokförläggare Gui Minhai ett gott argument i sig. Den kinesiska statens anklagelser mot honom kan inte tas för sanna. Inte heller bör Sverige godta påståenden om att hans svenska medborgarskap förverkats. Han bör släppas på fri fot och tillåtas lämna landet.
Samtidigt bör politikerna inte förvänta sig några stora effekter av en sådan bojkott. Vem minns liknande markeringar inför vinter-OS i Sotji 2014? Verkligt inflytande ligger i händerna på Internationella Olympiska Kommittén (IOK). Det är den organisation som gav Kina vinter-OS från början. Ledningen kunde dessutom ha tagit evenemanget ifrån landet när omfattningen av förföljelserna i Xinjiang stod klar.
Så blev det inte. IOK vill mest att allt ska rulla på utan bråk och slätar gärna över. Det är vad som kan förväntas av en organisation där röster från olympiska kommittéer i censurdiktaturer har samma inflytande som de i demokratiska länder.
Det är ett mönster som går igen i FIFA som gett fotbolls-VM 2022 till Qatar.
I Qatar dör och skadas mängder av migrantarbetare allvarligt när arenor, vägar och hotell byggs inför det som ska bli en sportfest för andra. Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) har inte varit okritiskt till situationen i Qatar och har ställt en del "krav" på VM-organisationer och Qatar-regimen. Mycket handlar om att förbättra situationen för gästarbetarna i landet. Men även att journalister och HBTQ-personer ska skyddas från landets förtryckande lagar. Det är inga dåliga saker och SvFF:s engagemang ska uppmuntras.
Men vilka konsekvenser som väntas Qatar om inte kraven uppfylls är oklart. Och även om Qatar skulle uppfylla dem: vad hindrar Qatar från att förtrycka inhemska journalister och HBTQ-personer under VM? Och när evenemanget är över är det tillbaka till samma gamla ordning.
Värt att påminna är att även reklamköpare och tv-bolag har tid att tänka om till fotbollsturneringen. De kan ställa krav och dra sig ur om de inte uppfylls.