Goda arbetsvillkor kräver mer än personalgåvor

Arbetsvillkoren som omsorgspersonalen arbetar under behöver förbättras.

Arbetsvillkoren som omsorgspersonalen arbetar under behöver förbättras.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ledare2021-03-23 05:15
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Under pandemin är arbetsbelastningen på många anställda inom vård och omsorg stor. Det handlar om vård av många människor på en och samma gång. Äldreomsorgen har brottats med att hålla smittan borta från boenden och att sköta om de som inte har allvarliga sjukdomssymptom.

Förutom arbetsbördan kan det också vara påfrestande att oroa sig för att man själv kan bli smittad eller att man utan vetskap smittar kollegor eller patienter. Med tanke på dessa insatser är det välkommet att kommuner väljer att belöna personal som dragit ett tungt lass. 

Nyligen undersökte Aftonbladet hur Sveriges kommuner har gjort detta för personal inom äldreomsorg. En del kommuner har helt avstått från att ge särskilda belöningar. Vissa kommuner har lagt lite mer pengar på frukt och julgodis för sin personal. På andra håll har det handlat om små gåvor i form av exempelvis mössor, fleecetröjor och en del uppger att det bjudits på tårta. Sådant smått kan såklart uppskattas, men den personal som i vissa kommuner fick engångbonusar upp till 5 000 kronor kan antas vara mer tacksam.

Vissa kommuner svarade inte på Aftonbladets frågor, däribland Eskilstuna. Katrineholm fick i november en del kritik för att ha gett kommunanställda varsin särskild flaska med handsprit som tack för att "hålla i och hålla ut".

Fackförbundet Kommunal tyckte att gåvan var löjlig. Var insatsen inte mer värd än så? Kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, Göran Dahlström (S), slog dock ifrån sig kritiken och tyckte gåvan var bra. Någon förståelse för personal som kände att det var fjuttigt hade han inte. "De anställda som jobbar hos oss har sin lön för att jobba" sade han.

Och visst är det så. Men det går inte att låtsas som om det varit normala omständigheter som exempelvis omsorgspersonal behövt jobba under. Bättre vore kanske att kommunen inte gjort en grej av handspriten, stannat vid presentkorten och sedan tagit tag i sådant som verkligen är avgörande för folk som arbetar inom äldreomsorgen.

Det handlar om att få bort påtvingade delade turer där arbetsdagen hackas upp för den anställda. Eller schemaläggningar där springvikarier används ofta. Att ordna med bättre löneutveckling och vidareutbildning för att uppvärdera yrket kan också vara något.

Visst kan kommuner ge gåvor och belöningar till dem som slitit på under pandemin. Men det får inte överskugga de brister som inte minst försvårar personalrekrytering till framför allt äldreomsorgen. Den är inte fullt så dålig som det ofta låter i den politiska debatten. Men arbetsvillkoren måste bli bättre för att locka folk till yrket och upprätthålla kvaliteten på lång sikt.