Gruvor måste inte älskas, motverka dem inte bara

Även i Oxelösunds valsverk är det rostfritt stål med nickel i.

Även i Oxelösunds valsverk är det rostfritt stål med nickel i.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ledare2022-03-09 21:07
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Följder av Moskvadespotens krig i Ukraina slår igenom i priser på flera marknader. Energi och livsmedel är två. Fler finns och det kan bli ytterligare några till. Även världshandeln med metaller och mineraler har påverkats. Däribland nickelpriserna. 

Att rikta sanktioner och bryta handelsförbindelser med Ryssland är rätt och riktigt. Angriparen måste straffas och Ukraina ges stöd. Men det har konsekvenser för en del marknadsaktörer som är beroende av råvaruleveranser från landet. De måste härda ut och hitta nya leverantörer för en tid framöver, och antagligen betala mer när tillgången begränsas.

När det gäller nickel är Ryssland inte den största leverantören, men är likväl en av de större. Särskilt när det gäller den renare sorten, med högre nickelhalt i malmen. Att hitta andra leverantörer än de ryska är möjligt. Svårare är det med ämnet palladium där Ryssland är en globalt ledande producent. 

Kortsiktigt finns det en del gruvbolag som kan tjäna gott på högre nickelpriser. Långsiktigt finns en större bild. Nickel används vid framställning av rostfritt stål, men även i uppladdningsbara batterier. Den nödvändiga klimatomställningen tillsammans med ökande världsbefolkning får behovet av nickel, men också av andra metaller att fortsätta växa. 

De nu kraftigt höjda priserna på nickelmetallen har åter väckt gruvbolaget Bluelake Minerals intresse för att öppna nickelgruva i Västerbotten. Till Dagens Industri berättar bolagets vd Peter Hjort att företaget planerar att skicka in en miljöansökan för nickelfyndigheter utanför västerbottniska Rönnbäcken. En sådan process brukar dock ofta ta lång tid, och kan sätta käppar i hjulen på företagets planer.

Visserligen ska inte gruvbyggen hastas fram, men de ofta långa ledtiderna vid miljöprövning behöver kortas och ses över. Sådant skulle även skynda på tillståndsprocesser för elledningar och vindkraftverk. Viktiga natur- och kulturvärden ska beaktas, men måste även vägas mot potentiella jobbtillfällen och klimatmål.

I den här sortens frågor behöver politiker och myndigheter bli bättre på att säga ja. För utan elledningar, vindkraftverk och gruvor blir det om inte omöjligt, så i alla fall väldigt svårt att ställa om transporter och industrier.

Kan Sverige vara del i att öka den totala mängden nickel eller andra nödvändiga ämnen från gruvor är det av godo. Samtidigt ska betydelsen av en nickelgruvsetablering i Sverige inte överdrivas. I vårt grannland Finland finns stora nickelfyndigheter. I Europa har vi även de i Grekland. Men även en gruva i Västerbotten kan på sikt minska behovet av leveranser från en del despotiska länder, däribland Ryssland.

De politiker som upprörts över att näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson ”älskar gruvor” har skäl att tänka om. De behöver inte älska gruvor, men de behöver alla fall inte motverka dem.