Dessutom bidrar de till klass- eller föreningskassan, tjänar lite egna pengar och får klara sig själva ute i verkligheten.
Eller inte.
För lika mycket som majblomman är ett vårtecken, är ett säkert tecken i tiden att många barn inte längre får sälja blommorna ensamma. Inte sällan står en frusen mamma eller pappa bredvid, som övervakar och är beredd att gripa in vid minsta fundering, vilket ur en aspekt är förståeligt.
Under de senaste veckorna har det rapporterats om barn som utsatts för hot och stöldförsök när de sålt majblommor. Bland de utsatta finns en tioårig pojke i Vingåker, som för två veckor sedan träffade en man i 20-årsåldern som, utan framgång, försökte dra upp dragkedjan på pojkens försäljningsväska. Självklart väcker den sortens händelser oro.
Samtidigt går det inte att komma ifrån att majblommesäljande barn med vuxna hängandes över axeln är en del av ett större samhällsfenomen, där många försöker skydda barn från allt som kan tänkas vara obehagligt. Exempelvis blir det från och med nästa år förbjudet att utse vinnare och förlorare i seriespel för fotbollsspelare under 13 år.
Ett annat exempel kommer från en tv-dokumentär, som skildrar hur barn i USA inte längre tillåts gå från dörr till dörr och köra "bus eller godis". I stället samlas områdets vuxna på en parkeringsplats, varpå utklädda barn får vandra mellan bilarna och fylla sina påsar. Allt av rädsla för pedofiler.
Som en mild protest mot det nya bomullssamhället cirkulerar just nu ett klipp i sociala medier från norska NRK, där tv-bolaget frågar om det vore helt galet att låta barnen utforska världen på egen hand – utan hjälm. I filmen visas frekvenser där dagens barn, till skillnad från gårdagens, varken åker skidor, spelar fotboll eller klättrar spontant, utan att alla aktiviteter numera är organiserade och påpassade av vuxna.
Det kan tyckas säkert. Samtidigt måste man väga olika risker mot varandra.
Att vara ute på egen hand och sälja majblommor, skrämmas på Halloween eller försöka ta sig upp i ett träd innebär en viss risk. Men att inte successivt få lära sig att stå på egna ben, testa det okända och öva på att lösa nya situationer är också riskabelt.
För livet är inte är en krattad manege. Det är snarare en krokig stig, full av fallgropar, där alla förr eller senare kommer att snava.
De verkliga problemen uppstår om man inte klarar av att hantera mindre motgångar, eftersom man inte har övat på att hitta nya lösningar och att resa sig efter ett fall. Hur hämmande det är märks bland annat i skolan, där svenska elever skiljer ut sig i internationella mätningar genom att oftare än andra välja minsta motståndets lag och ge upp när de stöter på patrull.
Därför är en förälders uppgift inte att stå en meter ifrån dottern vid majblommeförsäljningen eller att hålla sonen i handen genom livet. Ett gott föräldraskap går ut på att göra sig själv överflödig.