Cyberattackerna mot företag och samhällsviktig verksamhet blir allt fler. Det finns därför anledning att förbättra cybersäkerheten och det behöver gå undan.
Det sker attacker varje dag men ett otal av dem flyger under radarn. Många företag vill inte skylta med att deras verksamhet blivit utsatt – men ibland går konsekvenserna inte att dölja.
Enligt Dagens Industri (23/4) slog en nordkoreansk hackergrupp i helgen till mot Eskilstunaföretaget Skanlog. Logistikföretaget, levererar bland annat varor till Systembolaget.
Ungefär en fjärdedel av vår försäljningsvolym kan påverkas, sade Teodor Almqvist, pressansvarig på Systembolaget, till Aftonbladet (23/4).
Attacken riskerar därför att leda till att flera av Systembolaget hyllor står tomma inför helgen.
I Eskilstuna var reaktionerna på nyheten blandade. Nästan alla tycktes ta det med jämnmod men inte alla. Vedervärdigt, konstaterade en kund till tidningens reporter (23/4)
Det är emellertid inte svårt att hitta exempel på cyberattacker med betydligt allvarligare konsekvenser.
Det senaste halvåret har cyberattacker bland annat påverkat matbutiker, lönesystem och flera regioner, bland andra Region Sörmland. Så sent som i början av mars attackerades exempelvis Skatteverket, Kivra och Swedbank. Störningarna hos Swedbank ledde exempelvis till att det varken gick att swisha eller överföra pengar under en tid.
Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) konstaterar att det skedde en kraftig ökning av cyberattackerna under 2023. Statliga myndigheter och organisationer som omfattas av det så kallade NIS-direktivet är skyldiga att rapportera it-incidenter till myndigheten. Under 2023 mottog MSB totalt 334 rapporter från 136 olika organisationer och myndigheter. Antalet incidenter var nästan lika många 2021 och 2022, men under dessa år bestod de mest av systemfel och misstag – inte av cyberattacker som 2023.
MSB understryker därför vikten av att säkerställa motståndskraften i våra samhällsviktiga informationssystem.
Men det är inte bara de som berörs.
Säkerhetspolisen (Säpo) varnar i sin senaste årsberättelse för att utländska makter använder Sverige som en plattform för att utföra cyberangrepp i andra länder. Dels genom att hyra servrar i Sverige, dels genom att ha hackat tiotusentals privatpersoners routrar.
”Sett till världen i stort ligger Sverige högt när det kommer till mängden hackad infrastruktur”, konstaterar Säpo, som pekar ut Kina som det största hotet. Men även Ryssland ägnar sig åt den här typen av verksamhet.
Under andra världskriget fick svenskarna lära sig devisen: ”En svensk tiger”. Då handlade det om att svenskarna inte muntligen skulle dela med sig av information om försvaret. I det skärpta säkerhetsläge som råder i dag är det lika viktigt, men det räcker inte längre att enbart tänka på vad man säger.
En vaksamhetskampanj för 2020-talet behöver även handla om att svenskarna inte läcker digitala uppgifter och att var och en lär sig skydda sina routrar och datorer.
Det är inte bara våra myndigheter, utan även gemene man som behöver bli bättre på cybersäkerhet.