Lustgasburken är ännu ett rusmedel som misshandlar hjärnan

Giftiga ämnen som påverkar hjärnan är farliga, men de finns av många slag.

Tillfällig berusning, men stunder med syrebrist i hjärnan. Växthusgasen dikväveoxid, även kallad lustgas, är inte så lustig utan ännu en farlig hjärnpåverkande kemikalie.

Tillfällig berusning, men stunder med syrebrist i hjärnan. Växthusgasen dikväveoxid, även kallad lustgas, är inte så lustig utan ännu en farlig hjärnpåverkande kemikalie.

Foto: Magnus Grimstedt

Ledare2024-12-08 18:58
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

En del har även lagliga och nyttiga användningar, i industriell produktion eller inom sjukvården. Men som berusningsmedel kan de vålla mycket olycka, samtidigt som det kring varje skadligt missbruk flockas aktörer som gärna, och ofta aggressivt, gör sig förtjänster på att sälja de – lagliga eller olagliga – ämnena.

Sedan några år pågår även en sådan kommers med dikväveoxid förpackad på burk. Gasen, som även kallas lustgas, är klart miljöskadlig. Den är en av de växthusgaser som vid sidan av koldioxid och metan påverkar klimatet.

Den har även haft – och har fortfarande, men mindre än tidigare – en användning i vården som narkosmedel. Men det är i försiktiga, kontrollerade former, och inte alls i den koncentrerade och uppenbart hjärnskadliga koncentration som nu säljs lådvis till främst ungdomar.

Detta har pågått några år. Genom tidningars reportage, läkares allvarliga varningar och drösvis av kringspridda burkar som nedskräpning har det har det blivit så uppmärksammat att lagstiftning redan borde ha varit på plats. Nu finns i alla fall förslag. Socialministern Jakob Forssmed (KD) har förstått problemets vidd, och det är mer än man kan säga om en del andra inom och utom regeringen.

Det ska bland annat bli förbjudet att sälja lustgasförpackningar i former som är inriktade på berusningssyfte. Förhoppningsvis räcker det, och det är en lagstiftning som inte bör vänta utan bör kunna behandlas snabbt av både regering och riksdag.

Det verkar finnas stöd för en snabb lagstiftning. Den kan bli verksam på riktigt, till skillnad från de försök med olika lokala föreskrifter som en del kommuner har tillgripit i väntan på handling på statlig nivå.

I handeln har det länge funnits små förpackningar för att dekorera tårtor och annat med grädde från sprayburkar. Där har lustgas varit drivmedlet, men sedan har andra aktörer börjat sälja burkar med enbart lustgas och man har inbillat ungdomar att det är ett tämligen ofarligt rusmedel.

Detta är inte sant. Gasen ger ruskänslor som är kortvariga, men den är förrädisk, dikväveoxiden verkar genom att hjärnan får mindre syre, och bruket kan ge allvarliga, bestående nervskador. Även några dödliga förgiftningar har nu inträffat i Sverige.

De företag som dykt upp för att sprida dikväveoxidburkarna har expanderat, det sker nu import containervis från Kina.

Det är som det brukar vara med andra kemikalier som påverkar hjärnan och ger berusningskänslor. Det finns de som för att tjäna pengar, eller av vårdslöst önsketänkande, sprider föreställningen att det i praktiken farliga inte ger skador. Enligt regionens hälsoenkät i Sörmlandsskolorna 2023 hade omkring var tionde gymnasist dragit i sig dikväveoxid vid åtminstone vid något tillfälle.

Det är bättre att lyssna på läkarna som varnar än på de cyniska – eller bara okunniga – personer som förskönar och bagatelliserar de kroppsliga, psykiska eller samhälleliga skador som olika berusningsgifter ställer till med. 

Men det är då också viktigt att läkarna som yrkesgrupp är tydliga och aktiva med att förklara hur det farliga är farligt – och att de gör detta både i sina patientkontakter och som deltagare i samhällets diskussioner om hälsa och sociala problem.