Det är inte bra när personal från hemtjänstens personal misstänks vara skyldiga när smycken, mediciner och pengar försvinner från hem som de har tillträde till. Det ska dock poängteras att de allra flesta som jobbar inom hemtjänsten är rättskaffens och gör en ovärderlig insats i samhället. Precis som på många andra områden är det en liten klick som förstör för de övriga.
När det gäller hemtjänsten är det dock extra allvarligt, när det är så många som är beroende av den och av att den fungerar som den ska – till alla delar.
Personalomsättningen har avhandlats tidigare här på sidan. Den är på sina håll stor, och det är ett problem. Det kan bli besök av olika personer från hemtjänsten, genomsnittet sett till hela riket lär vara 14 olika under en tvåveckorsperiod.
För den som ser och hör dåligt, eller inte är riktigt klar i knoppen, känns det säkert otryggt att aldrig veta vem det är man släpper innanför tröskeln. Det är dessutom bekymmersamt att det finns personer som utnyttjar den stora personalomsättningen inom hemtjänsten, och som sätter i system att låtsas vara från hemtjänsten för att få tillträde till äldre människors hem, med det enda syftet att stjäla.
Dagens Nyheter berättade nyligen om ett äldre par som, med hjälp av en dold kamera, kunde avslöja den person som stal mannens narkotikaklassade värktabletter. Att ta tjuvar i hemmet på bar gärning är nödvändigt, men det är beklagligt att det över huvud taget behövs. Långfingrade personer har ingenting i hemtjänsten att göra. De har inte lärt sig, alternativt glömt, skillnaden mellan ditt och mitt.
Att begära utdrag ur "polisregistret" av alla som söker jobb inom hemtjänsten avskräcker säkert dem som redan finns där från att söka, men kan inte "filtrera" bort dem som inte gör det. Och det är fel att misstänkliggöra alla som jobbar, och som vill jobba, inom hemtjänsten.
Att utrusta alla hem som får besök av hemtjänsten med dolda kameror på utvalda ställen i förebyggande syfte – ja, det säger sig självt att det inte går. Det är snarare viktigt med tydliga rutiner för vem som ska göra vad om en stöld skulle uppdagas, inte minst med tanke på att det finns hemtjänstanvändare som kanske inte klarar av sådant själva.
Det får inte bli som i fallet med en psykiskt sjuk kvinna i Eskilstuna, som i höstas blev av med 1 400 kronor när hennes kontokort kom på avvägar. Endast hemtjänsten hade tillgång till det kortet. Kvinnans gode man trodde att kommunen skulle polisanmäla. Kkommunen trodde att den gode mannen skulle göra det.
Det tog sex veckor från det att stölden upptäcktes tills att händelsen polisanmäldes. Då hade de bildbevis – som faktiskt fanns – på vem det var som använt kvinnans kort hunnit bli raderade från uttagsautomatens övervakningskamera.
De som behöver hemtjänst ska givetvis kunna känna sig trygga med dem som kommer för att hjälpa dem. Grunden för detta läggs genom en så liten variation som möjligt bland dem som kommer från hemtjänsten – samt genom att det finns tydliga rutiner för vad som ska göras om det skulle hända något. Det gagnar alla berörda.