Från politikerna hörs frasen igen och igen: Sverige ska inte ta emot fler flyktingar än vi klarar av att integrera. Men när en ny utlänningslag formas leder många förslag till att försvåra möjligheterna för människor att skapa sig ett liv i Sverige.
De sista remissvaren på migrationskommitténs förslag på en ny asyllag kom in förra veckan. Sammantaget är detta en ännu hårdare remissågning än den som mötte den tillfälliga lagen 2016. Förslaget att tidsbegränsade uppehållstillstånd ska bli huvudregeln får mycket kritik. Samma sak gäller för de höjda trösklarna för permanenta uppehållstillstånd.
Arbetsförmedlingen skriver bland annat hur tidsbegränsade uppehållstillstånd kan leda till ökade svårigheter för invandrade kvinnor att utbilda sig och hitta jobb i Sverige. I synnerhet äldre med kortare utbildning drabbas. Kvinnor med tidsbegränsade uppehållstillstånd avstår att skriva in sig vid arbetsförmedlingen i större utsträckning än de med permanenta. Välbehövliga insatser som kan leda till jobb uteblir.
Strikta krav på försörjning för permanenta uppehållstillstånd kan också leda till ökad konkurrens om lägre kvalificerade jobb. Personer som kunde satsa på att komplettera sin arbetslivserfarenhet och utbildning från hemlandet kommer i stället ta jobb som kunde gått till personer med kortare eller ingen utbildning och arbetslivserfarenhet. De som är längre ifrån arbetsmarknaden påverkas negativt av det. Det kan också innebära att arbetsgivare går miste om kompetent personal, kanske inom bristyrken.
Kraven på språk- och samhällskunskap för permanenta uppehållstillstånd kan också drabba dem som behöver mest stöd. Det skriver Flens kommun i sitt remissvar. Kommunerna får mer ansvar över människors uppehållstillstånd. Relationen mellan lärare och elever i undervisningen kan bli spänd, eftersom en godkänd kurs kan betyda skillnaden mellan ett tidsbegränsat och ett permanent uppehållstillstånd. Men det blir också frågan om ökad tillströmning av elever, ökade merkostnader och längre köer.
De högt ställda kraven på permanenta uppehållstillstånd kan också leda till negativa effekter på hälsa och välmående. I synnerhet kvinnor som redan har det svårt på arbetsmarknaden kan ha svårt att nå upp till försörjningskraven.
De negativa hälsoeffekterna av tidsbegränsade uppehållstillstånd har Svenska Röda Korset påpekat länge, och gör så också i sitt remissyttrande på utredningsförslaget. Ovissheten om en framtid i Sverige kan leda till mycket stress och oro. Det kan också vara svårt att ge psykatrisk behandling eller missbruksvård som kan ta lång tid och kräver uppföljning om det är osäkert hur länge en person får stanna i landet.
Lapptäcket med tidsbegränsade uppehållstillstånd av olika längd utifrån olika skyddsgrunder har kommit till för att göra Sverige mindre attraktivt för asylsökande. Den första tiden i landet skulle göras mindre bekväm.
Men tanken kan väl inte ha varit att försämra möjligheterna att utbilda sig, hitta jobb, skapa nätverk och starta ett nytt liv? Eller är det tvärtom just det är poängen, något som naturligt följer av den osäkerhet som politikerna har skapat för de nyanlända? Vet de ansvariga ens det själva?