Hurra lagom mycket åt Kinaambassadörens sorti

Ledare 26 september 2021 19:07
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Det är positivt att Gui Congyou inte längre är Kinas ambassadör i Sverige. Men han borde ha lämnat landet mycket tidigare.

Sedan han blev ambassadör här 2017 har han gjort sig ökänd för att tala nedsättande och aggressivt om politiker, journalister och debattörer som uppmärksammat förtrycket i Kina. Det har varit i frågor som regimpartiet i Peking inte vill att Sverige ska fokusera på. Det rör förföljelsen och fängslandet av muslimska minoriteter i Xinjiangprovinsen, det hårdnande greppet om Hong Kong och särskilt bortförandet och fängslandet av den svenska bokförläggaren Gui Minhai.

 

Hotmejlen som ambassadören skickade till Expressens medarbetare och Kinakännaren Jojje Olsson tidigare i år är ett tydligt exempel. Ambassaden skrev att Olsson skulle ”möta konsekvenserna” av sitt handlande om han inte upphörde rapportera om Kina. Eller rättare sagt: att han skulle slutade skriva kritiskt om Kinadiktaturen.

Den rätta reaktionen på det hade varit att regeringen förklarat ambassadören "persona non grata” vilket i praktiken innebär utvisning. För så ska inte en diplomat bete sig. Men regeringen tyckte det var nog med ännu en tillsägelse och påminde i stället Gui Congyou om att det i Sverige råder yttrande- och tryckfrihet. 

 

Men även om beskedet om ambassadörens sorti är efterlängtat bör det hurras lagom mycket. Vi vet ännu inte vem Pekingledningen väljer som efterträdare. Blir det någon som fortsätter på sin föregångares linje att skrämma och hota är vi tillbaka i samma situation.

Det är inte heller en personfråga. Gui Congyous beteendet har välsignats av Peking. Skulle den nya ambassadören vara mer respektfull än sin företrädare och bete sig som en diplomat ska är det på order från regimen. 

Därför är det viktigt att påminna vad Kina är. Landet är en diktatur som förtrycker och massövervakar sin egen befolkning. Opposition möts med batong och fängelse. Pressfrihet är det inte att tala om. Minoriteter förföljs och låses in utan rättsprocesser enbart på grund av sin tro eller etnicitet. Om detta måste politiker och journalister fortsätta tala klarspråk och inte välja anpasslighet.

 

Det gäller också de kinesiska myndigheternas kidnappning och fängslande av den svenska bokförläggaren Gui Minhai. Anklagelserna mot honom är inte trovärdiga. Regimens påståenden om att hans svenska medborgarskap har upphört ska inte godtas. Gui Minhai måste friges och tillåtas lämna Kina. 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Strängnäskille kidnappad och pistolhotad – för en skuld på 1 500 kronor ✓Ungdomsgäng åtalas

Strängnäskille kidnappad och pistolhotad – för en skuld på 1 500 kronor ✓Ungdomsgäng åtalas