Förr eller senare faller den första snön och debatten om snöröjningen kommer att ta ny fart. Ett ämne som lär engagera i år är Eskilstuna kommuns löfte att skärpa tonen mot de fastighetsägare som inte sköter sin del, något som SVT Sörmland nyligen rapporterade om.
Det är fastighetsägarens skyldighet att se till att en eventuell gångväg vid fastigheten blir snöröjd. Många tar den här uppgiften på stort allvar. Utanför deras hus är marken skottad och sandad varenda dag under vintern.
Men det finns också många husägare som inte gör något på hela säsongen. Som nöjer sig med att fotgängarna själva trampar upp en stig, som gradvis blir isigare och därmed halkigare. Där det ofta är svårt att ta sig fram om man går med rullator eller barnvagn.
Och de oskottade bitarna verkar antingen bli fler eller så har Eskilstunaborna helt enkelt tröttnat. ”Vi ser att vi får mer och mer synpunkter från kommuninvånarna,” säger kommunens gatuchef Mikael Arvidsson till SVT.
Alla fastighetsägare kanske inte känner till vilket ansvar de har. Inte heller att det kan bli riktigt dyrt att låta snön ligga kvar.
Om en person halkar och skadar sig kan de exempelvis bli skadeståndsskyldiga.
I år kan det också komma en räkning från kommunen. Enligt SVT kommer en kontrollant gå igenom de inkomna felanmälningarna och även ge sig ut i Eskilstuna för att på plats bedöma ifall det är tillräckligt skottat eller inte.
Behöver det snöröjas kommer kommunen, enligt Mikael Arvidsson, först börja med att påminna om skyldigheten. Om inget händer då kommer kommunen göra jobbet och skicka en räkning för arbetet.
Samtidigt kan det också finnas anledning för kommunen och de entreprenörer som anlitas i snösvängen att tänka till lite.
Alltför många noggranna hemmasnöröjare har någon gång lutat sig mot sin snöskyffel och nöjt betraktat en snöfri och sandad vägbit. Bara för att höra ett muller i form av en plogbil som lämnar efter sig en vall av hårdpackad snö och is. En vall som det inte är helt enkelt att få bort.
Men ofta går det att ploga så att snön hamnar på ett annat ställe. Det borde helt enkelt ske oftare.