I dag firas den blodiga veckan

I dag är det internationella mensdagen. En dag som det är väldigt lätt att himla med ögonen åt – om man inte vet varför den instiftades.

Ledare2016-05-28 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Till skillnad från kanelbullens dag är det inte för att näringsidkare ska öka sin försäljning eller för att någon ska få presenter. Den 28 maj uppmärksammas för att ta bort röda tabun, krossa uråldriga myter och jobba för att alla tjejer ska få möjlighet att sköta sin menstruation på ett hygieniskt och värdigt sätt.

Tyvärr är det långt dit.

Varje dag har mer än 800 miljoner flickor och kvinnor mens. Trots att företeelsen har funnits längre än Homo Sapiens är okunskapen fortfarande påtagligt stor.

Myterna handlar om allt från att menstruerande kvinnor kan göra kor infertila och få plantor att vissna, till att speglar förlorar i ljusstyrka om kvinnorna speglar sig. På många ställen får kvinnor inte vidröra livsmedel, gå i skolan eller vistas utomhus när de blöder. De tillåts inte äta tillsammans med andra, eftersom familjerna tror att de kan förgifta maten, och en del hänvisas till att sova i skjul.

Sammantaget är situationen oerhört laddad – menstruation ses som något skamligt, snudd på onaturligt – vilket bidrar till att ämnet är tabu. Därför tror så många som varannan indisk flicka att hon är allvarligt sjuk när hon får sin första blödning och de flesta har ingen aning om varför de blöder.

Som om inte detta vore nog är det dessutom ofta lite si och så med de sanitära angelägenheterna. Även om goda tvättmöjligheter alltid är viktiga, är de avgörande för att kunna leva fungerande liv under menstruationen.

I dag missar var tionde flicka en eller flera skoldagar i månaden – en del slutar helt att utbilda sig – eftersom mer än hälften av alla skolor i låginkomstländer saknar toaletter där flickorna kan byta mensskydd och tvätta händerna. Samma sak gäller många unga kvinnor som förvärvsarbetar, som inte sällan är borta ett par dagar i månaden.

Trots att myterna, stigmatiseringen och de sanitära bristerna får förödande konsekvenser för flickors och kvinnors liv, har menshygien länge hamnat under de internationella organisationernas radar. Kanske för att ämnet anses privat. Kanske för att många har svårt att förstå vidden av problemet, eftersom det är komplext.

Ty det räcker inte att installera toaletter och rinnande vatten. Det är minst lika viktigt att krossa myterna genom utbildning, att satsa på jämställdhet och höja kvinnors status.

För även om den syrliga kommentaren att alla hade haft två till tre dagars extra ledigt varje månad, om män hade haft mens, inte stämmer, hade mens i så fall knappast varit tabubelagt. Då hade den månatliga blödningen klassats som den naturligaste saken i världen och vi hade inte behövt en särskild dag för att påtala detta självklara faktum.