Ingen positiv framtid för barnen i IS-lägren

Susanne Nyström.

Susanne Nyström.

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Ledare2019-10-14 15:21
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Förra veckan sa den nya utrikesministern Ann Linde (S) att hon hoppas att Sverige kan få hem fler barn (DN, 10/10). Hon syftar på cirka 70 barn till misstänkta IS-terrorister från Sverige, som sitter fast i läger i norra Syrien, som av FN beskrivs som ”en skräckfylld och omänsklig plats”.

Uttalandet påminner om löftet som den förra utrikesministern Margot Wallström (S) gav i april, när hon skrev att det inte ska "råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige”. Trots det har bara sju barn kommit hem.

Nu, efter att Turkiet gått in med militär i Syrien, är läget än mer akut. Dels eftersom de vuxna verkar ha fått större möjligheter att fly, vilket många europeiska IS-anhängare med barn gjorde under en offensiv för några dagar sedan. Dels eftersom barn löper stor risk att råka illa ut.

Men även om situationen har förvärrats var den, som bland annat Rädda barnen länge har påpekat, väldigt dålig redan innan. I två poddavsnitt som organisationen släppte i september, beskrivs hur lägren troligtvis fungerar som grogrund för rekrytering till IS. 

Ola Mattsson vid Rädda barnen förklarar att det är en väldigt olämplig psykosocial miljö för barn och risken är att de blir radikaliserade i lägren om de tvingas stanna kvar. Däremot är det ingen fara att ta hem dem nu, eftersom de är så pass små och därmed anpassningsbara till en ny, normal uppväxtmiljö.

Socialarbetaren Bettan Byvald från Angered, som länge har arbetat mot radikalisering, är inne på en liknande linje. Hon menar att det allra farligaste Sverige kan göra är att ge efter för de röster som tycker att barnen gott kan stanna där de är, eftersom de sannolikt förr eller senare kommer att släppas från lägren. Då uppstår frågan om de efter flera års fångenskap, utan möjlighet till avradikalisering där den behövs, klassar Sverige som vän eller fiende.

Om planen inte är att barnen ska vara inlåsta resten av livet, är därför det bästa Sverige kan göra att försöka få hem dem så fort som möjligt. Det finns ingen positiv framtid i lägren.