Ishockeyvärlden ska inte svassa för diktatorn i Minsk

Ledare 18 januari 2021 05:48
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Kramen. Det var den som satte bilden. Omfamningen mellan Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko och Internationella Ishockeyförbundets (IIHF) ordförande René Fasel, inför deras möte i Minsk förra veckan. Intimiteten fick kritik, bland annat från den svenska Europaparlamentarikern Karin Karlsbro (L).

I ett annat läge hade man kunnat vifta bort kramen. Kanske var det omöjligt för Fasel att ducka undan när Lukasjenko öppnade famnen. På filmklippet kan man se att IIHF-ordföranden från början var inriktad på ett vanligt handslag.

Men verkligheten ger inget utrymme för sådan välvillighet. IIHF går nämligen väldigt långt för att tillmötesgå den belarusiska regimen. Inte bara håller förbundet fast vid planerna att genomföra årets ishockey-VM i landet. Det gör sig till instrument för Lukasjenkos ansträngningar att klamra sig fast vid makten efter sommarens bortfuskade presidentval.

 

Efter René Fasels besök i Belarus publicerade IIHF en lång fråga-svar-text på sin hemsida där ordföranden förklarar förbundets beslut att genomföra turneringen i Belarus.

Fasel säger inget om den tilltänkta medarrangören Lettlands besked att landet drar sig ur om det ska spelas matcher i Belarus. Inte heller kommenterar han att flera andra länder överväger bojkott. Däremot säger han mycket annat.

Han nämner visserligen att IIHF har fått erbjudande från Danmark att arrangera VM samt att förbundet även för diskussioner med Slovakien. Men huvudalternativet är fortsatt att fullfölja den ursprungliga planen.

 

IIHF-ordföranden beskriver ett ishockey-VM i Belarus som del av en försoningsprocess mellan den belarusiska regeringen och oppositionen, och tror att IIHF kan spela en roll för en positiv förändring. Och så säger han detta: ”Jag tror personligen att många människor underskattar den belarusiska regeringens förmåga att gå vidare, modernisera och utforma en ny författning i landet.”

Det är häpnadsväckande. Ingen hade förväntat sig att Internationella Ishockeyförbundet skulle medverka till att avsätta Lukasjenkoregimen. Men det går ändå begära att IIHF:s ledning kan skilja mellan rätt och fel, där misshandel, tortyr, våldtäkter och mord på demokratiaktivister ska räknas till det senare och bestraffas. Lukasjenko ska inte, som han brukar, få sola sig i glansen av den internationella ishockeyn.

 

Men René Fasels agerande är värre än att bara vara passivt tillåtande. Han gör sig till aktör i den politiska kampen, till regimens medspelare, när han framställer regeringen som konstruktiv och samförståndsinriktad.

I själva verket vill oppositionen inte ha IIHF som medlare eller ishockeyn som någon väg till samförstånd med Lukasjenko. Oppositionen vill ha bort diktatorn – nu. 

Demokratirörelsens kandidat i det bortfuskade presidentvalet, Svetlana Tichanovskaja, har sagt att Fasel är ”förvirrad” i sina kommentarer och har uppmanat de tilltänkta deltagarländerna att bojkotta ett ishockey-VM i Belarus.

Svenska Ishockeyförbundet bör följa den uppmaningen. Om inte IIHF tänker om och flyttar turneringen från Belarus ska Tre Kronor inte delta i den.

Ämnen du kan följa