Om man har varit gruppledare för ett parti i 15 år och skött sitt uppdrag väl, kommer det förstås som en chock att plötsligt bli avsatt. Därför kan man förstå Lotta Jonssons (KD) reaktion på beslutet av partiföreningens styrelse i Eskilstuna att peta henne och låta Bo Hellmark ta över rollen.
Men objektivt sett är det knappast överraskande. En aspekt är förstås Jonssons relativa osynlighet den senaste tiden. Men det viktiga är hennes plats i KD:s förändring nationellt och lokalt.
Från att ha stått stabilt förankrad i den svenska kristdemokratin har Jonsson över tid blivit en udda fågel i sitt parti. På riksplanet har KD tagit kliv i nationalistisk riktning och börjat samarbeta med Sverigedemokraterna, ett parti som Jonsson uttrycker öppen avsky mot.
Lokalt har hon kommit att omges av en annan typ av politiker än de som valde henne till gruppledare – avhoppade moderater och kristdemokrater av den nya stammen. Varför skulle detta nya KD gå till val med denna gruppledare?
Det bör också besvara frågan om partiets framtida relation till SD lokalt, när inte Jonsson längre finns vid rodret. Det är exempelvis svårt att i framtiden se en valkartell i fullmäktige av det slag som uppstod efter valen 2014 och 2018, där KD, V, MP, och L avsåg fördela de tyngre oppositionsposterna mellan sig – utan SD.
Och varför skulle inte KD i Eskilstuna gå med på att samarbeta med SD i en majoritet? Det finns åtminstone ingenting i det som den lokala partiledningen säger som stänger den dörren. KD ska utforma sin egen politik men samarbeta med andra, heter det. Jo, de flesta kan numera de där koderna och vet vad de brukar betyda.
Även Kristdemokraterna i Katrineholm har nyligen gjort ledarskifte, där veteranen Joha Frondelius klev av i höstas för att bli gruppledare för partiet i Region Sörmland. Alexander Forss är ny KD-gruppledare i kommunen men Frondelius kommer även fortsättningsvis att spela en viktig roll i partiet i Katrineholm.
Men här är det inga kringelikrokar eller dimridåer om den politiska positionen. Kristdemokraterna kommer aldrig att sitta i styrande position med Sverigedemokraterna, säger Frondelius till ledarredaktionen.
Först måste dock KD klara valet. Utgångsläget ser rätt olika ut i de två kommunerna. Om partiet sjunker på riksplanet, som det nu ser ut att göra, ger 6,5 procent i Katrineholm i senaste valet betydligt bättre fallhöjd än de 3,5 procent som partiet fick i Eskilstuna. Kristdemokraterna i Katrineholm har också varit mer tongivande i opposition än partikamraterna i Eskilstuna.
I ett läge där rikspolitiken blir ett sänke för partiet kan det löna sig särskilt att hitta en egen profil lokalt.