Kommuner måste uppmuntra arbete på distans

Eskilstuna kommun bör uppmuntra distansarbete under krisen och kommunicera policyn tydligare.

Eskilstuna kommun bör uppmuntra distansarbete under krisen och kommunicera policyn tydligare.

Foto: Veronica Karlsson

Ledare2020-04-14 15:18
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Coronakrisen tvingar många arbetsplatser att tänka om kring sina jobbrutiner: Mer distansarbete. Digitala möten i stället för platsförlagda träffar.

Motivet är att begränsa smittspridningen i samhället i stort, men det handlar även om självbevarelsedrift. Alternativet kan vara fler sjukskrivningar, där folk gärna övergarderar sig, och få negativa konsekvenser för arbetet.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är tydlig om vad som är önskvärt men mild i formuleringen. Det heter nu att ”arbetsgivare som har möjlighet att låta anställda arbeta hemifrån kan överväga att rekommendera detta”. 

Det ger arbetsgivarna mycket manöverutrymme. Den som vill kan finna stöd i rekommendationen, men en annan kan lika gärna se den som ett skäl att inte tillämpa distansarbete. Det står ju ”kan överväga”, inte ”bör tillämpa” eller liknande.

Hos stora arbetsgivare med många beslutsnivåer kan det bli otydligt vad som gäller och varför. Här kan man efterlysa mer skärpa i rekommendationen från Folkhälsomyndigheten. Alternativt kan arbetsgivarna bli bättre på att tänka själva utifrån den vägledning som finns.

Som Eskilstuna kommun, beskriven i EK/ST förra veckan. 

Det ligger i sakens natur att väldigt många jobb i en kommun inte kan skötas på distans, som omsorg eller skötsel av infrastruktur. En hel del andra arbetsuppgifter, som annars utförs i kontorsmiljö, kan dock skötas hemifrån.

Men så smidigt fungerar det uppenbarligen inte i Eskilstuna. Enligt uppgifter till tidningen från kommunanställda har beskeden från cheferna varit olika, beroende på förvaltning. Vissa har uppmuntrat distansarbete medan andra har velat att medarbetarna infinner sig på arbetsplatsen av inget annat skäl än ”för att det inte ska se tomt ut”. I vissa fall har jobb hemifrån tillåtits efter påtryckningar från de anställda.

Det sista behöver inte vara ett tecken på att något är fel, om arbetsgivare och arbetstagare tillsammans kommer fram till vad som fungerar och inte fungerar. Men det är inte rimligt att kommunledningen inte lyckas förmedla en tydlig policy till hela organisationen, där distansarbete inte bara tillåts utan uppmuntras. Uppmuntras!

Och det är väl något att ta med sig in i framtiden, bortom coronakrisen. Distansarbete minskar behovet av arbetsresor, vilket sparar tid och är bra för miljön. Kanske kan det även hjälpa kommuner som Eskilstuna, som från centralt håll vill komma till rätta med besattheten av fysiska möten som slukar tid och energi.

Organisationen lär ha upptäckt att det är fullt möjligt att hålla vissa, många gånger mer effektiva, möten på distans och strunta i andra. Fortsätt med det!