Debattonen i Eskilstunas kommunfullmäktige har försämrats över tid. Till tidningen berättar exempelvis Liberalernas gruppledare, Camilla Cederlöf, att ledamöter i bänkarna grymtat och svurit åt henne när hon stått i talarstolen.
Hon är inte ensam om dessa upplevelser. Det försämrade debattklimatet är en fråga som inte längre kan negligeras.
Ledamöterna behöver skärpa sig, konstaterar fullmäktiges ordförande Ann-Sofie Wågström (S). Partiernas gruppledare har kallats till samtal.
Debatten nådde nyligen ett nytt lågvattenmärke när kommunalrådet, Mikael Edlund (S), plötsligt tappade fattningen efter ett replikskifte med Vänsterpartiets gruppledare, Maria Chergui på fullmäktiges möte den 7 november.
Edlund svor till från sin plats i åhörarbänken och drämde sedan handen i bordet så det ekade i salen.
Lite senare under debatten bad han om ursäkt. Edlund konstaterade att det kunde ha handlat om bristande respekt. Han slog också fast att respekt också är något som går åt flera håll.
Och så är det.
Ett annat sätt att uttrycka det är att man inte ska kasta sten när man sitter i glashus.
För Edlund bidrog själv till att sänka debattklimatet när han begärde replik på Vänsterpartiets gruppledare, Maria Cherguis anförande. Han inledde sin replik så här: ”Mata inte trollen. Det är ett uttryck som jag har lärt mig under de senaste åren. Men nu ska jag göra det.”
När man kallar den man debatterar med för "ett troll" sänker man medvetet debattklimatet. Då får man räkna med att det följande replikskiftet blir skarpt. Då behöver man ta konsekvenserna av sina egna uttalanden.
Men riktigt så ser alltså Edlund inte på sin egen insats. Det är bara att beklaga.
Eskilstuna kommun kämpar med att få ekonomin att gå ihop. Förvaltningarna har fått snävare budgetramar. Det senaste året har flera impopulära beslut fattats av politikerna i syfte att sänka kostnaderna.
Det är varken första eller sista gången. Konjunkturen går i vågor. Goda år byts med jämna mellanrum ut mot år där svångremmen måste dras åt tills det gör ont ute i verksamheterna.
Som styrande politiker kan man då välja hur man vill arbeta. Man kan försöka skapa breda överenskommelser med så många partier som möjligt, förankra och förklara. Eller så kan man köra över oppositionen och kommunicera inåt i det egna styret.
Tyvärr har majoritetsstyret i Eskilstuna (S+M) valt det sistnämnda alternativet.
Det har lett till kritik både från oppositionen och från de kommuninvånare som berörs av besluten. De pekar på den bristande informationen. Att styret inte ens verkar vilja försöka förankra besluten i en bredare krets.
Det bidrar till ett bistrare debattklimat – även om det inte kan förklara allt.
För till syvende och sist behöver alla hjälpa till att hyfsa samhällsdebatten. Att inte låta sig dras med ned när någon sänker nivån.
Men om inte ens våra politiker klarar detta – hur ska de då kunna kräva att andra ska göra det?