Eskilstuna har en förmåga att klippa till. Det har varit gott om insändare och debatt i tidningen kring beslutet att säga upp avtalet om Sundbyholms camping. Driften ska upphandlas och då måste hela platsen utrymmas. De som under lång tid har haft sina husvagnar placerade där måste bort. Tillbyggnader och annat runt det som för många har varit ett boende en stor del av året ska tas bort. Platsen behöver rensas för att möjliggöra en ny upphandling av driften av området.
Syftet är, för att tala schablonartad nysvenska att "ta fram en ny målbild" för campingen på Sundbyholm. Främst verkar syftet vara att skapa fler korttidscampingplatser i området. Fast den uppsagda föreningen hävdar att det bara någon enstaka gång är brist på platser för den som önskar campa för en kortare tid.
Kommunen har sagt upp avtalet i november 2023, men hade meddelat föreningen som nu driver campingen tidigare. De 170 medlemmar som sägs upp anser dock inte att kontakterna med kommunen har varit tillfredsställande. Föreningen som i många år haft avtal och drivit campingen tycker inte att den haft möjlighet att påverka med förslag om att hitta någon annan lösning än en total utrymning.
Kommunen är som markägare i sin fulla rätt att säga upp avtal. Men det är lätt att förstå uppgivenheten och ledsnaden hos dem som i många år har vistats på långtidscampingen stora delar av året. Drygt ett dussintal bor till och med permanent där och är skrivna på området.
Det är inte bara i Eskilstuna som frågan om permanentboende och tillbyggnader i husvagnar leder till kontroverser och starka känslor. I Hallstahammar inrättade kommunen 2016 "säsongcamping", som innebar att husvagnar kunde stå på plats året om. Det blev i kommunens tycke för populärt. Flera bodde året runt, folkbokförde sig i husvagnen och satte upp postlådor.
Efter några år backade Hallstahammar, höjde avgiften, kollade om tillbyggnader runt husvagnarna hade byggnadstillstånd och förbjöd permanentboende. Boende överklagade att de inte fick folkbokföra sig i husvagnen.
Förvaltningsrätten godkände dock att ett förbud mot permanentboende innebar att det också blev förbjudet att vara folkbokförd i husvagnen. Men, och det är en viktig skillnad mot Eskilstuna, husvagnarna kunde stå kvar hela året och hela området behövde inte utrymmas.
I Sundbyholm har visserligen kommunen också ägt marken, men en förening haft avtal, betalat en avgift och skött området. Det har pågått under lång tid. Kommunen verkar inte ha kollat om tillbyggnader med mera stred mot några regler utan allt rullade på år efter år.
Nu är det dock dags för en ny "målbild". Då ska i stället allt bort, en ny upphandling göras. Men området ska fortsatt vara en campingplats.Då tar det sig väl drastiskt med utrymning, särskilt utan att pröva alternativ där avgiften höjs eller fler korttidsplatser kan tillkomma.
Det finns uppenbart personer som uppskattar den relativt billiga livsstilen att ha en husvagn långtidsplacerad på samma plats. Det borde ha en plats bland andra fritidsalternativ, som sommarstuga, båtliv, korttidscamping med mera. Däremot finns det skäl att motverka permanentboende i husvagnar, men det går att lösa på annat sätt än att utrymma ett helt område,