En makaber historia berättas av tidningen i dagarna. En chef för ett boende för ensamkommande ungdomar anklagas för att ha utan att ha tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg. En tidigare anställd i företaget berättar hur bolaget medverkat till direkt olämpliga familjehemsplaceringar samt använt falsk folkbokföringsadress för att kunna kalla ett boende för familjehem.
Under alla omständigheter är denna chef en person som inte bör vara i närheten av ensamkommande ungdomar. Det hade hon inte varit om kommunerna hade haft sina kontrollrutiner på plats. Ett företag som driver boenden utan tillstånd är inte pålitligt och ska heller inte komma i fråga som förmedlare av familjehem. Om ordentliga referenser inhämtas och ges ska ett sådant bolag vara bränt i denna bransch. Förhoppningsvis blir det så åtminstone efter de här avslöjandena.
Nästa fråga är varför tidningen vet mer än polisen. En anmälan från socialtjänsten finns men vad den innehåller är oklart. Först efter tidningens publicering inleddes en förundersökning.
De två ungdomarna säger att socialtjänst och polis inte har lyssnat på dem. Oavsett hur det förhåller sig med det har Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning gjort det jobb som myndigheterna borde ha gjort. När underåriga personer i utsatta situationer misstänks fara illa måste socialtjänst och polis agera snabbt.
Trygghet för de ensamkommande barnen är dock inte bara en myndighetsfråga. Om fler ordningsamma personer är villiga att vara gode män, fler stabila familjer tar på sig att vara familjehem och färre medborgare motarbetar etablering av boenden för ensamkommande som drivs av välrenommerade aktörer, kommer färre barn att vara utlämnade till den här typen av skrupelfria människor.