I söndags kväll sköts en ung man i 20-årsåldern ihjäl vid en busshållplats precis intill Årbyskolan. Det finns ännu inte så många uppgifter kring själva mordet. Mer än att offret var känd av polisen sedan tidigare och att det i skrivande stund finns fem personer som anhållits efter en stor utredningsinsats under natten. Misstankarna mot de anhållna rör mord och medhjälp till mord.
Men vi vet desto mer om vilka andra konsekvenser mordet redan fått i Årby.
På måndagsmorgonen hade personal på Årbyskolan skottat grus över platsen där mannen dog, så att eleverna som åkte buss till skolan inte skulle behöva se blodfläcken.
Men gruset var tyvärr inte tillräckligt för att skydda barnen från vad som hänt. Flera elever på skolan, blev vittnen till mordet på söndagen. En medarbetare på Årbyskolan uppger till tidningen att unga elever på måndagsmorgonen berättat att det ligger en film ute på sociala medier, som visar hela händelseförloppet. En film många barn redan lär ha sett eller kommer att se.
Det är inte svårt att hålla med medarbetaren om slutsatsen att det är direkt vidrigt.
Våldet har kommit oacceptabelt nära elever på Årbyskolan, oavsett om det är en klasskamrat som berättar vad den såg eller om de ser en film som visar mordet utanför den egna skolan.
Att tryggheten är raserad bland många barn och föräldrar säger sig självt. Många föräldrar följde sina barn till skolan på måndagsmorgonen. Stämningen beskrivs som dämpad men samlad. Både barn och föräldrar försöker göra sitt bästa av en omöjlig situation.
Kommunen och skolan gjorde också vad den kunde under måndagen för att stilla oron. Bland annat har kommunen sett till att det finns extra personal från kommunen i gula västar vid busshållplatsen och i närområdet – både när barnen kom till skolan och när de gick hem igen. Men de ansvariga är väl medvetna om att det inte räcker med en punktinsats som denna. Att hjälpa barn som har utsatts för ett trauma tar tid. Eftersom det tyvärr är långt ifrån det första våldsdådet i Eskilstuna eller ens i Årby vet de ansvariga i skolans värld redan hur man behöver rusta organisationen för att möta de långsiktiga behoven bland eleverna på skolan.
Sedan hösten 2023 har skjutningarna i Eskilstuna blivit färre precis som i övriga landet. Den statistiska kurvan över antalet skjutningar i Sverige pekar nedåt. Enligt Johan Olsson, chef för polisens nationella operativa avdelnings (Noas), bedömning beror det på deras ökade förmåga att förhindra och avvärja våldsdåd.
Men även om kurvorna pekar nedåt får vi inte glömma att varje siffra i statistiken handlar om människor: om offren och gärningsmännen och alla som på något sätt påverkas av skjutningarna.
Ingen uttrycker det bättre än den elev i tioårsåldern som är lite sen till skolan, men ändå stannar för att säga vad han tycker om söndagens skjutning till tidningens reportrar: ”Det var någons son”, säger han.
Varje gång någon skjuts är det någons son eller dotter som drabbas. Det får vi aldrig glömma.
Vi får heller aldrig sticka under stol med vilka konsekvenser varje skjutning får för samhället. Om oron som sprider sig som ringar på vattnet i närområdet. Om ett samhälle som riskerar att bli lite kallare och hårdare för varje skjutning. Om vi inte aktivt motverkar en sådan utveckling – på alla sätt vi kan.