Målet måste vara att gränserna öppnas

På vilka villkor kan EU:s länder helt öppna upp sina gränser? Två vänner samtalar över den stängda gränsen mellan Haparanda och Torneå.

På vilka villkor kan EU:s länder helt öppna upp sina gränser? Två vänner samtalar över den stängda gränsen mellan Haparanda och Torneå.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ledare2020-07-16 17:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Sedan i mars avråder Sverige från resor till de allra flesta länder i världen. Med tiden har detta råd lättats upp för flera länder. Senast i tisdags släpptes rådet att inte resa till Tyskland, samt Polen och Andorra. Detta efter att tyska myndigheter tagit bort kravet på två veckors karantän för svenska besökare.

Reserestriktionerna för inresa till Sverige för EU-medborgare har varit tämligen generösa, och legat i linje med EU-kommissionens rekommendationer. Men inte alla länder har varit lika generösa. Bland annat har Sveriges grannländer varit mer än skeptiska till att tilllåta svenskar att resa in.

På kort sikt har det lett till viss osämja, inte minst i gränsregionerna. Bland annat vittnar invånare till SVT Norrbotten om att det uppstått en del motsättningar mellan svenskar och finländare i de hopväxta städerna Haparanda och Torneå. Finlands stängda gränser hindrar svenskar som vill handla där att resa över. Finländska medborgare har däremot obehindrat kunna röra sig över gränsen.  

Liknande gränsbekymmer finns i södra Sverige. Från pandemins start fram till nyligen har Öresundsregionen varit kluven längs med gränsen. 

Danska politiker och myndigheter har försvårat svenskars resande över sundet. Danska medborgare har däremot kunnat resa till svenska gym och restauranger, när detta dessa varit nedstängda i Köpenhamn. I dag kan skåningar, blekingebor och hallänningar röra sig över gränsen utan att behöva visa upp ett nyligen gjort negativt corona-test. 

Det är inte helt utan grund att gränserna mot Sverige varit och är slutna, smittspridningen i Sverige verkar ännu vara förhållandevis stor. Men detta skiljer sig mellan delar av landet. Vilka svenska regioner som skulle undantas från reglerna för inresa har också ofta ändrats. Också detta kan ha sina förklaringar, kunskapsläget om viruset och smittospridningen förändras över tid. 

På vilka villkor kan EU:s länder helt öppna upp sina gränser? Om den som reser mellan EU-länder är symptomfri, håller avstånd och tvättar händerna noggrant och ofta, är det möjligt att gränshinder kan lyftas? Det kan också vara klokt att fundera över vilken turism Europas länder först öppnar för. Turistekonomier som kretsar kring spritklubbar riskerar att bli nya smitthärdar.

Men den fria rörligheten mellan EU:s länder, och i synnerhet mellan de närmaste grannländerna, är viktig och är värd att återgå helt till. Den personliga friheten är en anledning. Men det handlar också om handel, studier och jobb. Friheten att resa är dessutom ett viktigt redskap för att hålla samman Europa.