Det finns skäl att vara skeptisk till regeringens förslag på en ny myndighet mot välfärdsfusk. Inte för att det är fel att vilja förvalta skattemedel väl och bekämpa brottslighet. Pengar ska gå dit de är avsedda och gör bäst nytta. Men det är bättre att bygga på det som redan finns i stället för att uppfinna nya metoder och beslutsnivåer.
Den tilltänkta myndighetens uppgift ska vara att upptäcka avancerade upplägg där individer och företag systematiskt försöker mjölka staten på pengar som de inte har rätt till. Det är ett förslag som ligger i linje med utredningen Samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemet som kom förra året. Där trycker utredarna på att välfärdsbrottsligheten blivit allt mer komplicerad och därför kräver nya arbetssätt.
Så kan det så klart vara. Men varför en ny myndighet skulle vara bäst för jobbet är utredarna sämre på att förklara. Det påpekar bland annat Försäkringskassan och Inspektionen för Socialförsäkring i sina remissvar. De anser det vara viktigare att se över sekretessregler för att underlätta informationsutbyte mellan myndigheter.
Visst kan det vara svårt för enskilda myndigheter att upptäcka komplext fusk. Och förutsättningar och prioritet skiljer sig från myndighet till myndighet. Men det är i dessa förvaltningar det finns rutiner, erfarenhet och kunskap. Sådant ska inte underskattas utan nyttjas.
Dessutom sker mycket av detta systematiska arbete redan i och mellan myndigheter. Många av förvaltningarna ingår också i initiativ och projekt där fokus är att upptäcka fel och fusk i utbetalningar. Motståndskraft hos Utbetalande och Rättsvårdande myndigheter (MUR) är ett sådant där bland annat Försäkringskassan, CSN, Domstolsverket, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket ingår.
Det kan vara så att den nya myndigheten leder till att mer fusk upptäcks och att misstänkta brott kan tas över av polis och åklagare, däribland de på Ekobrottsmyndigheten. Samtidigt finns det en risk att det blir dubbelarbete utan att mer fel och fusk kommer upp till ytan.
Mycket talar för att det är bättre att fokusera på det samarbete som redan finns mellan befintliga myndigheter än att skapa en ny.