Mer distansarbete är rätt väg att gå

En del kommer fortfarande komma till jobbet, men distansarbetet är här för att stanna.

En del kommer fortfarande komma till jobbet, men distansarbetet är här för att stanna.

Foto: Ruud, Vidar/TT

Ledare2020-08-06 19:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Under pandemin har många på inrådan av Folkhälsomyndigheten jobbat hemifrån. Också under hösten rekommenderas den som kan, att arbeta på distans. Och runt om i världen sker liknande, jobb hemifrån blir allt vanligare.

När coronasmittan lagt sig kan det fortsätta vara så, om man ska tro den lista som Forbes Magazine släppte 6/5. Några globala techbolag, däribland Twitter och Facebook, låter många av sina anställda arbeta hemifrån, och räknar med att det kommer förbli så.

 

Det gäller inte alla branscher, eller alla yrkeskategorier. För många arbetsuppgifter inom tillverkningsindustrin och vården är distansarbete inte möjligt. Många inom offentlig sektor, eller inom bank, kan däremot jobba hemifrån, med viss begränsning när det kommer till arbete med känslig eller säkerhetsklassad information.

Men det finns lärdomar att dra av att fler arbetar hemifrån, och kommer antagligen påverka hur arbetsgivare organiserar arbete och arbetsplats i framtiden. Långdragna fysiska möten kan tas i virtuella rum. En del möten kan skrotas och kan ersättas med skriftlig kommunikation. 

 

Det väcker också arbetsmiljöfrågor. Anställda har en del ansvar att utforma en god arbetsmiljö i hemmet, för vissa kan det vara viktigt med ett separat arbetsrum. Beroende på distansarbetets omfattning är det bra att arbetsgivare i fortsättning står för arbetsutrustning såsom dator. Men också ergonomiskt riktiga stolar och höj- och sänkbara skrivbord kan ha betydelse för människors välmående och produktivitet.

 

Att den gemensamma arbetsplatsen försvinner helt är osannolikt. För många är det fortfarande viktigt att träffas av arbetssociala skäl och lära sig yrket på plats. Kunskapsutbytet i kafferummet ska inte underskattas. Men ett hårt ekonomiskt läge och att färre är på plats kan leda till att lokalerna blir mindre, det spekulerade i varje fall amerikanska CNBC om i april. Huvudkontor kan bli en statussymbol för företag som har råd.

Fler kontorslandskap kommer antagligen då stå tomma. En del kan användas av andra företag, civilorganisationer eller annat. Men en del kan säkert också byggas om till bostäder.

 

Det finns miljövinster med mer fjärrarbete. Den som inte lika ofta, eller alls, behöver ta sig till jobbet, minskar tidskrävande och miljöskadligt resande, det säger Anders Parment, universitetslektor och forskare vid företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet, till DN 6/8. När fler konferenser sker på nätet kan en del flygande rationaliseras bort och utsläppsavtrycket minska.

Det kan också underlätta rekrytering av viss kompetens. Den anställda behöver inte flytta från familj och vänner, eller flytta familjen till en ny ort. Rätt kompetens på rätt jobb kan innebära ökad produktivitet och bidra till välståndet. Det drar vi alla nytta av.