Nog är det lite lustigt att det är en kristdemokratisk minister som krossar glastaket och blir först att ta pappaledigt. Ett parti som stått för traditionella familjevärderingar, länge hade vårdnadsbidrag som sitt viktigaste krav och inte direkt har gått i bräschen för jämställdhet, om man uttrycker sig försiktigt.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) planerar att ta ut fem veckors pappaledighet i april, men han slår ifrån sig att det skulle vara någon sorts politiskt ställningstagande. Men han har nog ändå har lite jämställdhetsivrare i sig. Det är nämligen inte första gången Kullgren har kämpat för rätten att som politiker ta pappaledigt. Som kommunalråd i Karlstad och nybliven far i början av 2010-talet fick han igenom ändrade regler för förtroendevalda som ville ta föräldraledigt.
Så sent som 2019 blev Amanda Lind (MP), dåvarande kulturminister, först ut att begära föräldraledigt enligt nya regler för just ministrar. Nu är alltså Peter Kullgren den förste manlige ministern att göra detsamma.
Att vara minister är förstås inte vilket jobb som helst, men även politiker bör kunna nyttja den förmån att vara med sina barn som alla andra har. Statsminister Ulf Kristersson (M), som måste godkänna föräldraledigheten för sina ministrar, har uppenbarligen gjort det med glädje. På sitt Instagramkonto deklarerar statsministern stolt Kullgrens status som den första ministern “någonsin” som ska vara pappaledig. Det är i dessa dagar rentav stort att Sverige har en statsminister som vågar vara lite “woke”. För det är väl så "pappaledighet" måste tolkas i vissa konservativa kretsar.
Statistiken talar sitt tydliga språk: Kvinnor anpassar fortfarande arbetslivet i hög grad efter familjelivet. Enligt Försäkringskassan tog mammorna ut 70 procent av föräldradagarna och papporna 30 procent år 2022. Det var visserligen ännu större obalans förr, 2011 tog papporna ut 19 procent av dagarna och mammorna 81 procent och 1974 när föräldraförsäkringen infördes tog mammorna ut 99,5 procent av föräldradagarna.
Så det blir långsamt bättre, med betoning på långsamt. Under tiden betalar de som tar ut flest dagar ett pris. Fackförbundet TCO konstaterar exempelvis att den ojämna fördelningen av föräldradagar påverkar inkomst, karriär, hälsa och pension negativt.
I Sörmland är det numera 13 procent av föräldrarna som delar lika på föräldrapenningen, och 10 procent som delar lika på den totala föräldraledigheten. Sörmländska pappor tar ut 20 procent av föräldradagarna i snitt.
Sverige har haft lagstadgad föräldraledighet i femtoiett år, för alla utom beslutsfattarna själva. Peter Kullgren får nu vara en motvillig förebild för andra politiker, vilket förhoppningsvis kan leda till ett rimligare familjeliv för fler kommunalråd och ministrar. Ännu bättre är om det även skickar en signal till fler pappor att ta ut mer föräldraledighet.