Myglande ungdomsförbund är tyvärr inget nytt


Pressad Douglas Thor, ordförande i MUF.
Pressad Douglas Thor, ordförande i MUF.

Ledare 27 juni 2023 18:45
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) hotar med att dra in och återkräva bidrag till Moderata ungdomsförbundet (MUF). Ordföranden Douglas Thor har uppdagats med att i en chatt erbjudit sig att köpa röster i samband med ett ordförandeval i Jämtland. Agerandet kan strida mot bidragsvillkoret om demokratisk uppbyggnad. Moderaterna har också riktat kritik i en internutredning, men inte krävt Thors avgång. Nu säger partiet att frågetecknen måste rätas ut med MUCF.

Det är inte första gången politiska ungdomsförbund är i blåsväder för mygel eller bidragsfusk. De värnar sin självständighet och rätt att ta eget ansvar för organisationen. Men det betyder att unga människor får hantera stora pengabelopp och ta ansvar för att konflikter hanteras ansvarsfullt. Det riskerar att, som UNT:s politiska chefredaktör Sakine Madon träffande påpekat, bli som en fritidsgård utan fritidsledare.

 

Det var inte bättre förr. När jag var aktiv i Folkpartiets ungdomsförbund på 1970-talet var bidragsfusket satt i system. Det redovisades mycket fler medlemmar och aktiviteter än vad som fanns i verkligheten. Det var förödande att unga människor som gick med för att "rädda världen" fick lära sig att systematiskt fuska till sig bidrag. Försök att väcka frågan kom på den tiden ingen vart.

När det blir hårda konflikter om politik eller person i ungdomsförbunden är också frestelsen stor att likt Thor försöka stärka den egna sidan genom att blåsa upp medlemstalen för den egna sidan.

Över tid lyftes de här problemen fram i ljuset. Kraven skärptes på redovisningen, de politiska ungdomsförbunden uppger i dag betydligt lägre medlemstal. I Sörmland söker förbunden på samma villkor som andra ungdomsorganisationer.

 

Dilemmat kvarstår. Hur mycket ska moderpartierna hålla ungdomsförbunden i strama tyglar för att undvika mygel eller "tokradikala"utspel?  Sverigedemokraterna har gått längst. De uteslöt det tidigare ungdomsförbundet. Det nuvarande Ungsvenskarna är en sektion inom partiet istället för en fristående organisation. De kan därför inte få bidrag av MUCF.

Det finns också en risk att myndigheterna styr bidrag till för dagen gällande trender. MUCF har givit bidrag till projekt som "Vit/icke vit" och "hållbar konståkning". Det kan få föreningar att anpassa sig till det gångbara i stället för att driva egna frågor.

De politiska ungdomsförbunden behövs för att locka fler att engagera sig politiskt, driva egna krav och lära ut hur demokrati fungerar. Men de ska inte lära ut mygel och fiffel. Så när MUF, som tillsammans med moderpartiet gärna slår ned på andras bidragsfusk, avslöjas gäller det att vara tydlig med att regler är till för att följas.

 

Richard Appelbom är vikarierande politisk redaktör på Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa