Myglande ungdomsförbund Àr tyvÀrr inget nytt


Pressad Douglas Thor, ordförande i MUF.

Pressad Douglas Thor, ordförande i MUF.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Ledare2023-06-27 18:45
Detta Àr en ledare. Eskilstuna-Kuriren Àr en liberal tidning.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhÀllesfrÄgor (MUCF) hotar med att dra in och ÄterkrÀva bidrag till Moderata ungdomsförbundet (MUF). Ordföranden Douglas Thor har uppdagats med att i en chatt erbjudit sig att köpa röster i samband med ett ordförandeval i JÀmtland. Agerandet kan strida mot bidragsvillkoret om demokratisk uppbyggnad. Moderaterna har ocksÄ riktat kritik i en internutredning, men inte krÀvt Thors avgÄng. Nu sÀger partiet att frÄgetecknen mÄste rÀtas ut med MUCF.

Det Àr inte första gÄngen politiska ungdomsförbund Àr i blÄsvÀder för mygel eller bidragsfusk. De vÀrnar sin sjÀlvstÀndighet och rÀtt att ta eget ansvar för organisationen. Men det betyder att unga mÀnniskor fÄr hantera stora pengabelopp och ta ansvar för att konflikter hanteras ansvarsfullt. Det riskerar att, som UNT:s politiska chefredaktör Sakine Madon trÀffande pÄpekat, bli som en fritidsgÄrd utan fritidsledare.

Det var inte bÀttre förr. NÀr jag var aktiv i Folkpartiets ungdomsförbund pÄ 1970-talet var bidragsfusket satt i system. Det redovisades mycket fler medlemmar och aktiviteter Àn vad som fanns i verkligheten. Det var förödande att unga mÀnniskor som gick med för att "rÀdda vÀrlden" fick lÀra sig att systematiskt fuska till sig bidrag. Försök att vÀcka frÄgan kom pÄ den tiden ingen vart.

NÀr det blir hÄrda konflikter om politik eller person i ungdomsförbunden Àr ocksÄ frestelsen stor att likt Thor försöka stÀrka den egna sidan genom att blÄsa upp medlemstalen för den egna sidan.

Över tid lyftes de hĂ€r problemen fram i ljuset. Kraven skĂ€rptes pĂ„ redovisningen, de politiska ungdomsförbunden uppger i dag betydligt lĂ€gre medlemstal. I Sörmland söker förbunden pĂ„ samma villkor som andra ungdomsorganisationer.

Dilemmat kvarstĂ„r. Hur mycket ska moderpartierna hĂ„lla ungdomsförbunden i strama tyglar för att undvika mygel eller "tokradikala"utspel?  Sverigedemokraterna har gĂ„tt lĂ€ngst. De uteslöt det tidigare ungdomsförbundet. Det nuvarande Ungsvenskarna Ă€r en sektion inom partiet istĂ€llet för en fristĂ„ende organisation. De kan dĂ€rför inte fĂ„ bidrag av MUCF.

Det finns ocksÄ en risk att myndigheterna styr bidrag till för dagen gÀllande trender. MUCF har givit bidrag till projekt som "Vit/icke vit" och "hÄllbar konstÄkning". Det kan fÄ föreningar att anpassa sig till det gÄngbara i stÀllet för att driva egna frÄgor.

De politiska ungdomsförbunden behövs för att locka fler att engagera sig politiskt, driva egna krav och lÀra ut hur demokrati fungerar. Men de ska inte lÀra ut mygel och fiffel. SÄ nÀr MUF, som tillsammans med moderpartiet gÀrna slÄr ned pÄ andras bidragsfusk, avslöjas gÀller det att vara tydlig med att regler Àr till för att följas.

Richard Appelbom Àr vikarierande politisk redaktör pÄ Eskilstuna-Kuriren med StrengnÀs Tidning