Nu stundar nya tider i Finland

Samlingspartiets ledare Petteri Orpo gläds åt valresultatet. Nu får han i uppdrag att sondera förutsättningarna för att bilda en regering. Han kan antingen välja att börja prata med Sannfinländarnas ledare Riikka Purra (till höger) eller Socialdemokraternas ledare Sanna Marin (till vänster).

Samlingspartiets ledare Petteri Orpo gläds åt valresultatet. Nu får han i uppdrag att sondera förutsättningarna för att bilda en regering. Han kan antingen välja att börja prata med Sannfinländarnas ledare Riikka Purra (till höger) eller Socialdemokraternas ledare Sanna Marin (till vänster).

Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP/TT

Ledare2023-04-03 18:49
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Medlemskap i Nato och en ny regering. Den närmaste tiden kommer att innebära förändringar i den finska politiken och samhället. 

Sent på torsdagskvällen röstade det turkiska parlamentet för ett finskt medlemskap i Nato. Finland blir formellt medlem i försvarsalliansen under tisdagen. 

På söndagen gick finnarna till röstlokalerna för att lägga sin röst i riksdagsvalet. Det liberalkonservativa Samlingspartiet fick flest röster med 20,8 procent. Sannfinländarna hamnade på 20,0 procent vilket är partiets bästa valresultat någonsin. På tredjeplats hamnar Socialdemokraterna (SDP), som ökar sitt väljarstöd med 2,2 procentenheter till 19,9 procent av rösterna. Att partiet som innehaft statsministerposten får fler röster är sällsynt, vilket troligen gör att förlusten inte blir lika svidande. 

Det blir Samlingspartiets ledare Petteri Orpo som får i uppdrag att sondera terrängen för nästa regeringsunderlag. Han lär också bli nästa statsminister. 

I Finland finns inte samma blockpolitik som i Sverige. Det är också vanligare med samlingsregeringar med partier från hela den politiska skalan. 

Valresultatet pekar dock ut två huvudsakliga vägar: en blå med Sannfinländarna eller en blåröd med SDP som huvudsakliga samarbetspartier. 

Ekonomin har varit en stor fråga i valet. En viktig fråga är statsfinanserna som behöver bantas. Här har Samlingspartiet och Sannfinländarna i hög grad samma syn på vad som behöver göras. Men i andra viktiga frågor skiljer man sig åt. Det rör bland annat synen på invandring, EU och klimatet. I dessa är Samlingspartier och SDP överens. De är dock oense om hur den ekonomiska politiken ska utformas. 

När Petteri Orpo ska börja sonderingen för en ny regering finns också fler skäl som kan tala emot de båda alternativen.

Även efter valet 2015 blev Sannfinländarna näst största parti. Valresultatet ledde till en plats i regeringen tillsammans med Samlingspartiet och Centern. Att sitta med i regeringen visade sig dock inte vara helt enkelt. Stora interna slitningar i partiet ledde både fram till en splittring av Sannfinländarna 2017 och en regeringskris. Det är ännu oklart om detta kan ligga partiet till last i årets förhandlingar.

Att sätta sig i en ny regering med den tidigare statsministern Sanna Marin (SDP) på en ministerpost lär heller inte vara ett lockande alternativ för Orpo. 

När Orpo valt väg behöver han säkra stödet av ytterligare ett eller flera partier för att säkra majoriteten i riksdagen. Det kan tyckas givet att Centern är en kandidat – särskilt om förhandlingarna med Sannfinländarna blir framgångsrika. Men Centern backade 2,5 procentenheter i valet till 11,3 procent. Det tycks som en del av de förlorade rösterna i stället hamnat hos Samlingspartiet och Sannfinländarna. 

Att vara det minsta partiet en koalitionsregering brukar straffa sig i form av minskat väljarstöd. Att sätta sig i samma regering med de partier som redan drar väljare är därför inte helt optimalt. C kan därför föredra att bli ett oppositionsparti. 

Det går att spekulera, men endast tiden kommer att utvisa vilken regering Finland får. Det enda vi kan vara säkra på är att det blir nya tider i finsk politik.