I kriminalpolitiken har politiker emellanåt ovanan att flexa med musklerna. De vill verka kraftfulla samtidigt som lagförslagen de lägger fram vattnas ut till nästan ingenting eller ger väldigt lite eller ingenting.
Häromveckan röstade riksdagen igenom en ny lag om kommunalt ansvar för brottsförebyggande arbete. Tanken bakom den är enkel: Då brottslighet är lokal måste också det brottsmotverkande engagemanget vara lokalt. Det är rätt och riktigt. Polisen behöver ha god lokalkännedom och arbeta lokalt. Arbetet blir extra tungrott om poliserna inte får hjälp av kommunerna.
Men kommunernas brottsförebyggande arbete varierar stort i arbetssätt och form. Det konstaterade Brottsförebyggande rådet (Brå) för inte så längesedan.
Mot den bakgrunden tillsatte den tidigare S-MP-regeringen en utredning 2019 som skulle se över vilka lagkrav som kan ställas på kommunerna så att det lokala brottsförebyggande arbetet blir mer likvärdigt i landet. Nu blir förslagen från utredningen lag och börjar gälla 1 juli.
Resultatet? Kommunerna ska enligt lag vara skyldiga att på egen hand kartlägga brottsligheten och dess konsekvenser samt besluta om åtgärder. De ska också samordna det brottsförebyggande arbetet inom sitt geografiska område. Mer konkret än så blir det inte. Vad som ska göras av verklig betydelse förblir oklart.
Risken är att kommunerna bara får mer krav på administration, utan att mer brottsförebyggande arbete görs. Dessutom har de flesta kommunerna redan sådan samordning. Både i Eskilstuna och i Katrineholm finns den sortens funktioner. Den nya lagen är både onödig och fluffig.
Men regeringens politik handlar inte enbart om yta. När justitieminister Gunnar Strömmer (M) besökte Eskilstuna på måndagen tillsammans med skolminister Lotta Edholm (L) lyfte han behovet av förändrade sekretessregler. Det är en punkt i Tidöavtalet som regeringen borde lägga mer krut på. I stället för att driva igenom meningslösa lagar. Dagens sekretessregler hindrar instanser från att dela med sig av information som kan vara väsentlig för att fånga upp personer på glid. Om fler kan bidra med varsin pusselbit kan många liv räddas från en kriminell tillvaro.
Men nya regler och trygghetsråd i alla ära. Fokus på kommunal kärnverksamhet är en nyckel till framgång i det brottsförebyggande arbetet. Riskerna för att unga halkar in i brottslighet sjunker drastiskt med en gymnasieexamen i handen. Nedprioriterar man missbruksvården kan det driva fler till småbrott. Festknarkare behöver också påminnas om hur de finansierar gängens skjutningar.