Varför väljer regeringen att bara sparka nedåt?

Några av de yrkesgrupper som mest högljutt protesterat mot att omfattas av den så kallade angiverilagen kunde andas ut i förra veckan. Detsamma kan inte sägas om de papperslösa. De riskerar att hamna i en ännu mer utsatt situation.

När papperslösa personer blir utsatta för brott anmäler de ytterst sällan det som skett till polisen eller andra myndigheter. Rädslan att bli påkommen och utvisad är för stark.

När papperslösa personer blir utsatta för brott anmäler de ytterst sällan det som skett till polisen eller andra myndigheter. Rädslan att bli påkommen och utvisad är för stark.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare2024-12-04 05:03
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

När den särskilda utredaren Anita Linder lämnade över sitt betänkande till migrationsminister Johan Forssell (M) i förra veckan stod det klart att många av de yrkesgrupper som protesterat mest mot att omfattas av en allmän anmälningsplikt, exempelvis läkare, lärare, socionomer, sjuksköterskor, psykologer och bibliotekarier, enligt förslaget, inte ska omfattas av lagen.

Däremot föreslår utredaren att anställda på ”Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Pensionsmyndigheten och Skatteverket på eget initiativ ska lämna uppgifter om en utlänning till Polismyndigheten, om det finns anledning att anta att utlänningen inte har rätt att vistas i Sverige.”

Papperslösa eller irreguljära migranter är ingen homogen skara. De är människor - i alla åldrar - som vistas, arbetar eller studerar i Sverige utan giltiga tillstånd. Det kan röra sig om personer som sökt asyl men som fått avslag. Andra har rest till Sverige utan att ansöka om asyl eller uppehållstillstånd. En tredje grupp är EU- och EES-medborgare som varit här längre tid än tre månader, utan att ha erhållit en så kallad uppehållsrätt.

Det som de papperslösa har gemensamt är att de försörjer sig själva och eventuellt sina familjer genom svarta jobb. Det är ett hårt och riskfyllt liv ut. För sitt boende är de oftast beroende av dyra andrahandskontrakt.

I en i stort sett rättslös tillvaro blir det ofta den starkes rätt som går före. Det är inte ovanligt att papperslös utnyttjar andra papperslösa. Att män misshandlar sina fruar. 

Man är helt enkelt inte en god människa för att man är papperslös. Tvärtom kan den utsatthet som många befinner sig i locka fram en persons värsta egenskaper.

undefined
Den särskilda utredaren Anita Linder lämnar över utredningen om stärkt återvändandeverksamhet till migrationsminister Johan Forssell (M).

Men de tillhör ändå alla en grupp som är ovanligt enkel att utnyttja. Blir de utsatta för brott anmäler de ytterst sällan det som skett till polisen eller andra myndigheter. 

I en rapport från Röda Korset beskrivs några av dessa öden: 

En 35-årig kvinna bor hos en man som hon är personlig assistent till. Flera gånger har det kommit hem vänner till mannen som våldtar henne och utsätter henne för sexuella övergrepp. Männen har sagt till kvinnan ingen kommer att tro henne om hon går till polisen, eftersom hon inte har några papper. Rädslan för att bli utvisad gör att hon varken vågar anmäla det som sker till polisen eller socialtjänsten.

Eller den 37-årige mannan som jobbar i byggbranschen och beskriver hur en chef lovade att ordna papper och tillstånd. Men när jobbet var klart fick han inte ens lön. Det var inte första gången han och hans vänner blev snuvade på lönen. 

Många papperslösa i Sverige har liknande öden. De blir lurade, utnyttjade och utsatta för brott av skrupellösa arbetsgivare.

Det finns därför goda skäl att försöka minska antalet människor som lever i ett skuggsamhälle. 

Erfarenheter från andra länder visar dock att det inte hjälper att strama åt regelverken, att göra det svårare att leva som papperslös. Rädslan för utvisning är starkare än allt annat hur drakoniska regelverken än blir. De gör bara tillvaron farligare, fattigare och mer rättslös för de papperslösa. 

undefined
Byggbranschen är en bransch där de papperslösa kan hitta jobb.

Det som fungerar är att slå mot arbetsgivarna. De som utnyttjar svart arbetskraft. När de svarta jobben minskar reser de papperslösa vidare till andra länder. Inte för att deras tillvaro nödvändigtvis blir bättre där. Men utan försörjning fungerar inte livet som papperslös.

Regeringen som säger sig vilja ta krafttag för att minska antalet papperslösa i Sverige har dock inte riktat in sig på de arbetsgivare som utnyttjar de papperslösa. De verkar över huvud taget inte ses som en del av problemet av regeringen.

Varför är svårt att förstå med tanke på regeringens övriga politik där bekämpandet av brott alltid är en prioriterad fråga. 

Det man åstadkommer med informationsskyldigheten är att göra det svårare att anmäla arbetsgivare som utnyttjar sina anställda, som utsätter dem för övergrepp. Och om ingen anmäler dem blir det fritt fram för dem att fortsätta utnyttja människor.