Politiker måste hålla sig ifrån extremisters språkbruk

Under nazidemonstration i Kungälv på första maj förra året. Polismyndigheten och Säpo måste fortsatt hålla högerextrema grupper under uppsikt.

Under nazidemonstration i Kungälv på första maj förra året. Polismyndigheten och Säpo måste fortsatt hålla högerextrema grupper under uppsikt.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ledare2020-06-23 20:07
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

I pandemins spår följer en mängd saker som oroar. I första hand virusets dödlighet. Några andra är tilltagande arbetslöshet, risken för begynnande psykisk ohälsa men också riskdrickande av alkohol. Ännu en är risken för ökat främlingshat. 

I maj tog FN:s generalsekreterare António Guterres upp att just det riskerar förstärkas under pandemin. Han varnade för en ”tsunami av hat och xenofobi, syndabocksletande och skrämselpropaganda”.

Med detta som tema släppte den antirasistiska stiftelsen EXPO en rapport på tisdagsförmiddagen. I rapporten belyses högerextremisters förhållningssätt till coronakrisen och om rasistisk ryktesspridning, konspirationsteorier och desinformation.

Radikalislamistiska grupperingar som ser viruset som ”ett straff från Gud” för att liv enligt progressiva ideal, nämns kort. Det handlar också om ryktesspridning och nidbilder i vilka asiater, och i synnerhet kineser, beskrivs som sjukliga och smutsiga, och därför ensamt bär skulden för pandemin.

Rapportförfattarna för också fram hur nära olika konspirationsteorier är den yttre högerns åsiktsgods. Bland annat samlar motståndet till 5G en skara människor med antisemitiska åsikter. Motståndet grundar sig i myter om att tekniken är en hälsofara, bland annat att den kan göra coronasjukan värre, och att enskilda judar eller judar som kollektiv ”ligger bakom” detta. 

Konspirationsteorier är en fara för folk, samhälle och demokrati. Det kan leda till att människor inte söker upp vård i en hälsokris, och det kan förstärka känslan av maktlöshet och kan leda till en minskad motivation att ta sig till valurnan under ett valår.

Högerextrema grupperingar och vit makt-miljön står för den stora delen av den antisemitiska hatpropagandan. Rapporten lyfter även fram delandet och kommenterandet av material där minoritetsgrupper hånats i högerextrema mediekanaler, bland annat de svensksomalier som avled i våras som en följd av viruset.

I det avslutande stycket i rapporten uppmanas Sverige att rusta landet ytterligare för att skydda minoriteter och demokratin från högerextrema rörelser.

Ansvaret för att skydda samhället mot rasismen är delat. Samma tankesätt som används för att minska risken för att sprida konspirationsteorier gäller för material som kan underblåsa främlingshat: kolla källa och innehåll, vi har ansvar för det som vi delar och sprider vidare. Säkerhetspolis och polismyndigheter måste fortsatt hålla högerextrema grupper under uppsikt. Utmaningen är hur man ska komma åt de som radikaliseras av högerextremt idégods och utför hatattacker mot judiska församlingar och muslimer.

Också politiker måste ta sitt ansvar. De måste avstå från att använda sig av extremisters retorik och verklighetsbeskrivningar.