Den som har röstats in i kommunfullmäktige kan inte petas därifrån av sitt parti. Att lyfta en politiker ut ur en kommunal nämnd är inte möjligt med mindre än att samtliga nämnder löses upp och väljs på nytt.
Det är i grunden en god ordning. Den förhindrar att partierna förgriper sig på folkviljan, exempelvis genom att en partifalang tar kontroll över partiapparaten och rensar bort den andra falangen från alla kommunala organ.
Ordningen bygger samtidigt på att enskilda politiker inte missbrukar lagens starka skydd av mandatet. I det svenska valsystemet röstar väljare främst på partier, inte på individer. En plats i kommunfullmäktige är i politisk mening ett partimandat. En nämndplats är det i än högre grad. Dit väljs man av fullmäktige i egenskap av partirepresentant.
Därför är politiska vildar ett oskick från demokratisk utgångspunkt. Åtminstone de vildar som har dykt upp i norra Sörmland på senare år. Vildarna har tillhört olika partier men deras tillblivelse har följt samma mönster. Efter intern partikonflikt som har bottnat i personliga, inte politiska motsättningar, har ledamoten lämnat partiet och sedan gjort anspråk på fullmäktige- eller nämndplatsen.
Nu är det dags igen, i Strängnäs. Yvonne Svensson Knuutinen, som har valts på Miljöpartiets mandat, har lämnat MP men avser behålla sina förtroendeuppdrag i kommunen.
Till skillnad mot en del andra vildar kan hon inte luta sig mot några personröster. Det var totalt bara tolv personer som satte kryss framför hennes namn på röstsedeln.
Svensson Knuutinen säger att hon även framöver kommer att företräda Miljöpartiets politik. Sådant är lätt att säga.
Men dessa ord väger lätt när Svensson Knuutinen inte längre är medlem partiet och saknar några som helst förpliktelser mot det.
Och för Miljöpartiet blir följderna betydande. Svensson Knuutinen är MP:s enda ledamot i samhällsbyggnadsnämnden och i teknik- och servicenämnden. I den senare är hon dessutom andre vice ordförande. Några ersättarplatser har inte MP.
Svensson Knuutinens avhopp innebär alltså att Miljöpartiet utestängs från de två nämnderna. Teknik- och servicenämndens möten är visserligen öppna. Dit kan MP skicka representanter som får närvara som åhörare, precis som vilka medborgare som helst.
Samhällsbyggnadsnämndens möten är däremot stängda. I den mån MP ges insyn där får det ske på informell väg, med beaktande av de sekretesskrav som arbetet i den nämnden innebär.
Detta är fel. De knappt 700 invånare i Strängnäs kommun som lade sina röster på Miljöpartiet förtjänar en riktig representation. Politiska vildar ingår inte i den relationen. Yvonne Svensson Knuutinen bör lämna sina politiska uppdrag.