Problemet är SD – inte bara partiets troll

SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson (SD) berättar att partiet gjort "juseringar" efter synpunkter från Tidöpartierna. Det är inte mycket till avbön.

SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson (SD) berättar att partiet gjort "juseringar" efter synpunkter från Tidöpartierna. Det är inte mycket till avbön.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2024-05-17 16:03
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

"Trollen" omplaceras – ska utbildas i respekt. Så löd en rubrik i Expressen på torsdagen.

Det handlar om ett par tjänstemän på SD:s kommunikationsavdelning som sätts på andra stolar tills de förstått innebörden av Tidöavtalets klausul att samarbetspartierna ska uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare. Hur lång tid kan det ta? En timme? En dag? En vecka?

Det är så här SD hanterar följderna av senaste Kalla faktas avslöjande att partiet producerar hånfull och snedvriden propaganda som bland annat riktat sig mot partiets allierade i regeringen – KD, L och M.  

Är allt väl nu? Knappast.

Tjänstemännen som omplaceras görs till bondeoffer. I verkligheten vet vi att trollfabriken är del av partiets strategi, inte någon olycka i arbetet. Orsaken till att SD nu, som partiets sekreterare Mattias Bäckström Johansson gjort klart, gör "mindre justeringar" är att regeringspartierna uttryckt "synpunkter på ett fåtal inlägg på sociala medier och hur dessa rimmar med respektklausulen i Tidöavtalet". Därför plockas också flera inlägg, som riktats mot just dessa partier, bort

Och det kan vara så att vissa företrädare och partier i regeringen tycker att allt detta är nog och bra. Men inte alla offentliga personer i de partier som fått utstå hatstormar på nätet, där dessa SD-dirigerade konton varit drivande eller delaktiga, lär känna eller tycka så. Att utsättas för aggressivt näthat och cyberhån är mycket tungt. 

Det är svårt att se hur SD:s hantering ens är en tillstymmelse till ursäkt för angreppen mot samarbetspartierna och deras företrädare.

Särskilt inte efter att ha hört SD-ordförande Jimmie Åkessons försvarstal av partiets operation. Han har i praktiken kallat främlingsfientligheten, hånet, hatet och propagandan för vanlig opinionsbildning. Hur snedvriden syn kan man ha på det öppna samtalet? Hur lite respekt kan man ha för den demokrati som är en förutsättning för det egna partiets existens?

Trollangreppet riktades ju inte heller enbart mot regeringspartierna. De anonyma socialamediakontona har angripit meningsmotståndare i S, MP, V, C, akademin och medier genom att ljuga, förvränga och förlöjliga. Vilka "justeringar" gör SD för dessa partier och företrädare? Trollbeteendet, som ytterst syftar till att undergräva förtroendet för det demokratin, är trots allt lika illa oavsett om det riktar sig mot M-företrädare eller mot MP-politiker.

Och ja, SD har brutit mot respektklausulen i Tidöavtalet. Det är det ingen tvekan om. Men det är inte den stora grejen. Ingen utbildning i respekt – hur nu en sådan skulle utformas – kan undanröja det grundläggande problemet: SD. Partiet har rötter i svensk nazism, fascism och grov rasism. Dess ideologi är en enda röra av konspirationsteorier, politikerförakt och främlingsfientlighet som är hemmahörande i politikens träskmarker och ytterområden – där hänsynslöshet och lögn är tillåtna vapen. Det går inte att skilja SD:s verklighetsbeskrivning från dess ideologi och metoder. De är tätt sammanvävda.

Åkesson, och hans parti, bär givetvis ansvaret för detta förråande av det demokratiska samtalet. Men M, KD, och L legitimerar partiet genom Tidösamarbetet. Det är en situation de inte skulle ha satt sig i från första början.