Det hade gått att vänta ytterligare någon vecka med att släppa på covid-restriktionerna, för att vara på den säkra sidan. Samtidigt är balansgången delikat mot principen att smittskyddsåtgärderna inte ska vara i kraft längre än vad som är absolut nödvändigt.
Danmarks beslut i tisdags att slopa alla restriktioner och Norges kliv i samma riktning skapade ett politiskt tryck även i Sverige. Men de styrande faktorerna var förhoppningsvis andra, och här finns flera positiva tecken.
Det viktigaste är den branta nedgången i antal nya sjukhuspatienter med covid. Toppen nåddes för en vecka sedan. Inläggningarna är nu på den nivå där de var i början av januari och är minskande. Bakom ligger en numera god vaccintäckning liksom det faktum att människor inte blir lika sjuka av den nya covid-varianten, omikron.
Och om sjukdomen inte längre är livshotande och inte längre lamslår viktiga samhällsfunktioner bör den inte betraktas som samhällsfarlig, ett beslut som Folkhälsomyndigheten nu begär av regeringen.
Att restriktionerna slopas på onsdag nästa vecka betyder inte att de som efterlyste detta för en, två eller tre veckor sedan hade rätt. Som Sverige fick lära sig i början av pandemin kan ett restriktionsbeslut som missar med ett par veckor få allvarliga följder.
Det hade varit oansvarigt att öppna upp landet vid en tidpunkt där covid-patienter tog allt fler slutenvårdsplatser och all annan vård förutom den akuta och brådskande behövde ställas in i flera regioner, däribland i Sörmland. Så såg det ut för två veckor sedan. Nu är situationen en annan.
Återinförda konserter, fullsatta idrottsarenor och nattöppna krogar betyder dock inte att faran är över. Pandemin finns kvar. Det kan komma nya muterade virusvarianter som är farligare och som bryter igenom befintligt vaccinskydd.
Det kräver en beredskap för att smittskyddsåtgärder som begränsar människors rörelsefrihet kan komma att behöva återinföras. Samtidigt måste de vara inte bara proportionerliga utan även uthålliga över tid.
Med facit i hand har Sveriges väg genom pandemin varit rimlig i det avseendet. Det var rätt att inte införa hårda nedstängningar på våren och försommaren 2020. Sverige slapp alltför stora kast fram och tillbaka senare och slapp den restriktionströtthet som många andra länder upplevde. Det var likaså rätt att inte släppa restriktionerna på hösten 2020, inför den andra vågen och innan det fanns ett vaccin.
Många som har ropat ”stäng” och ”öppna” under de två pandemiåren har skäl att vara självkritiska.