Nyheten att vården har svårt att klara bemanningen under semestrarna är ett lika säkert vårtecken som pollenallergi.
Även i år rapporteras det från hela landet om att det är svårt att hitta vikarier. Den ordinarie personalen erbjuds därför extra pengar för att flytta sin semester i flera regioner, i andra lockas vikarier exempelvis med fritt boende och extra lönetillägg.
I Region Sörmland har man beslutat att tillfälligt lyfta på hyrstoppet av sjuksköterskor. Men ännu är inte hela semesterpusslet klart. Hälso- och sjukvårdsdirektör Magnus Johansson konstaterar att personalläget inför sommaren totalt sett är ungefär som det brukar vid den här tiden på året. ”Vissa har en plan för sommaren med bemanning som kommer att fungera, och vissa enheter har ganska stora utmaningar,” säger han.
Med andra ord kan regionen ännu inte lova att personalen får minst fyra veckors sammanhängande semester om de begärt det. ”Jag hoppas och tror att vi kommer att lyckas med det i år också, men jag kommer inte kunna säga helt säkert förrän vi närmar oss sommaren lite mer”, säger Magnus Johansson till tidningen.
Att det är särskilt svårt att få ihop bemanningen under sommaren beror ju på att så många vill vara lediga då, men samtidigt är det ett symtom på den kompetensbrist som finns under hela året i sjukvården.
Socialstyrelsen bedömer varje år tillgången och efterfrågan på legitimerad personal i hälso- och sjukvården. 2022 rapporterade samtliga regioner i landet att de hade brist på grundutbildade sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och röntgensjuksköterskor. I en majoritet av regionerna bedömdes bristen ha förvärrats jämfört med oktober 2021.
Vid en snabb anblick kan läget synas illavarslande. Men vänder man och vrider på siffrorna lite till hittar man flera möjliga vägar att rekrytera mer personal.
Enligt Vårdförbundet har 30 000 personer som är legitimerade inom vårdyrken lämnat hälso- och sjukvården och jobbar numera med annat. Vårdförbundets statistik pekar även på en annan viktig siffra.
2020 jobbade 68 procent av totalt 105 000 sjuksköterskor heltid. Många väljer helt enkelt att gå ned i arbetstid för att orka. Vårdförbundet konstaterar att ”oregelbundna arbetstider och bristande inflytande över schemaläggning” bidrar till beslutet. Andra viktiga skäl är att ”man inte orkar arbeta heltid på grund av etisk stress och att man oroar sig för den egna hälsan”.
Ska fler välja att jobba heltid eller återvända till hälso- och sjukvården krävs att regionerna tar sitt arbetsgivaransvar och skapar en hållbar arbetsmiljö. Annars lär fler gå ned i arbetstid eller välja andra branscher. Därmed fortsätter kompetensbristen att förvärras alldeles i onödan.