Roger Richthoff (SD) har hittat sin plats i kloaken

Ledare 16 februari 2022 18:29
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

I oktober uppmärksammade tidningen riksdagsledamotens och Mariefredsbons Roger Richthoffs (SD) band till radikal högerextremism. Hans vaccinmotstånd avslöjade hans nära relation till Swebbtv, en konspirationskanal med koppling till vit makt-miljön. Richthoff har bland annat varit ”sommarpratare” i kanalen.

 

På tisdagen berättade tidningen Expo om ytterligare en relation mellan Richthoff och svensk högerextremism. Riksdagsledamoten har låtit sig intervjuas av sajten Perspektiv tv. Intervjuaren och, enligt Expo, en av de drivande bakom den nya kanalen är Jesper Johansson. Han har bakgrund i bland annat den högerextrema tidningen Nya Tider. Ett nätkonto som Expo har kopplat till Johansson har spridit nazistisk och antisemitisk propaganda. 

Hos Perspektiv tv finns även Sanna Hill, även hon tidigare verksam i Nya Tider. Hon har besökt Ryssland som ”valobservatör” på inbjudan av den ryska regimen som använder de utländska gästerna för att skänka legitimitet åt sina låtsasval.

 

I intervjun yttrar inte Richthoff något anmärkningsvärt, det är mest vanliga SD-ståndpunkter. Men det viktiga här är inte vad han säger utan även var han säger det. En riksdagsledamot från SD markerar med sitt framträdande i den ena eller andra kanalen att politikern ser dessa som legitima parter i det offentliga samtalet. Richthoffs fraterniserande med radikal högerextremism och putinism är därför en stark signal. 

 

Detta handlar inte heller bara om honom personligen utan speglar synen hos hans parti. Under ett antal år försökte partiledningen upprätthålla en barriär mot mer öppen extremism och vit makt. I praktiken har flera av nätets hatsajter hela tiden fungerat som SD:s partiorgan, men den officiella linjen var avstånd från åtminstone de kretsar som fanns längst ut på kanten.

Sedan ett par år är denna barriär riven. I samma takt som Sverigedemokraterna blivit insläppta i den politiska värmen av M, KD och L har partiet slutat låtsas om sina relationer med kloaken. SD-politiker framträder öppet på extremistplattformar som Exakt24, Swebbtv och Perspektiv tv.

 

Och så finns det en aspekt till. Roger Richthoff sitter i riksdagens försvarsutskott och var fram tills nyligen Sverigedemokraternas talesperson i försvarsfrågor. Sådan koppling mellan personer som har tillgång till känslig försvarsinformation och öppna putinister är ett problem av uppenbara skäl.

Det gäller inte minst när dessa SD-politiker lämnar sina offentliga positioner eller till och med går ur partiet och börjar röra sig i mer radikala tassemarker där banden till Moskva är starka. Det finns flera exempel på detta och är tunga argument för att Sverigedemokraterna borde utestängas från det politiska arbetet med försvarsfrågorna. SD är en säkerhetsrisk.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa