Den senaste tiden har den avhoppade kristdemokraten Sara Skyttedal fått ta emot en rad hårda politiska slag. Så hårda att hon åtminstone till synes var nere för räkning. Men innan domaren hunnit räkna till tio reste hon sig igen.
Nyligen meddelade Expressen (2/4) att hon startar ett helt nytt parti – Folklistan. Nu återstår det att se om Skyttedal även klarar att åter ta sig in i matchen.
Sara Skyttedal är en politiker som alltid syns och hörs mycket. Hon har aldrig varit rädd att ge sig in i politiska strider. Hennes uttalanden har fått henne att hamna i hetluften mer än en gång.
Diplomatisk är inte det första ordet som man förknippar Sara Skyttedal med. Snarare är hon en politiker som pekar med hela handen och kör sitt eget race – med eller utan partiets stöd.
Inom Kristdemokraterna tog hon tydligt ställning för partiets högerfalang och därmed även för den högergir partiet tagit under Ebba Buschs ledning.
2019 blev Sara Skyttedal invald i Europaparlamentet. Valåret 2018 var hon den enskilda politiker som fick mest i privata bidrag (SVT 23/8 2019).
Hon hade tänkt att stanna kvar i Bryssel. Men partiet ville annorlunda. Efter att ha anklagats för att ha haft illojala kontakter med Sverigedemokraterna petades hon, under tumultartade former, från sin plats på KD:s EU-valslista.
I februari lämnade hon partiet. Hon sitter dock kvar, som politisk vilde, under den återstående mandatperioden
Nu gör Sara Skyttedal ett nytt försök att sitta kvar i parlamentet. Hon anmälde Folklistans deltagande i EU-valet hos Valmyndigheten i förra veckan.
Det är visserligen enklare för ett litet parti att nå framgång i valet till EU-parlamentet än i riksdagsvalet. Junilistan, Piratpartiet, Feministiskt initiativ lyckades exempelvis ta sig in i parlamentet.
Men dessa partier var ändå större och mer etablerade än Folklistan när de inledde sina valkampanjer. Det är ännu oklart hur många som är engagerade i Folklistan och vilken finansiell backning partiet har.
Men Sara Skyttedal kommer utan tvekan att slita fram till valdagen den 9 juni för att locka väljare och finansiärer.
Hon har bevisligen lyckats förr.
Om det räcker hela vägen fram till en plats i parlamentet är ytterst tveksamt. Effekten kommer snarare att bli en annan. Väljare som annars skulle ha röstat på Kristdemokraterna kan nu komma att lägga sin röst på Folklistan.
För KD som riskerar att åka ut ur parlamentet är därför detta inte goda nyheter.
Trycket på kandidaten som ersatte Sara Skyttedal som KD:s förstanamn på EU-valslistan, Alice Teodorescu Måwe, att bli ett vallokomotiv ökar.
Trycket ökar också på KD-ledaren Ebba Busch som rekryterade sin väninna Alice Teodorescu Måwe som kandidat. Misslyckas Teodorescu Måwe i valet kommer även Buschs val att ifrågasättas och kritiseras.
Men det kanske är just det som Sara Skyttedal vill åstadkomma.