Donald Trumps år i Vita Huset har fyllts av hot om tullar mot inte minst EU-länder, nedvärdering av Nato och attacker mot USA:s egna underrättelsetjänster. Från Trump kommer en ström av påhopp och tillmälen mot USA:s viktigaste allierade i Europa, Japan och Sydkorea.
Han är nedbrytande för sammanhållning och förtroende mellan demokratier – och det betyder ett säkerhetspolitiskt farligare läge för Sverige och alla våra demokratiska grannar.
Vladimir Putin understödde med dolda medel valet av Trump 2016, och vill detsamma i höst. Men Trump har fler vänner i världen än de i Kreml. I Sverige står Sverigedemokraterna på Trumps sida. De önskar fyra år till med det republikanska partiet, så som detta blivit sedan det erövrats av den yttre högern.
Att Annie Lööf (C) konfronterade Jimmie Åkesson (SD) om detta i partiledardebatten för två veckor sedan pressade fram en del klartext om SD-stödet till Trump. Till Dagens Nyheter har sedan SD:s ideologiske anförare Mattias Karlsson kommit med några yttranden som kunde varit klippta direkt ur propaganda från Trumphögern.
SD:s ställningstagande är ingen isolerad händelse, Det ingår i ett ömsesidigt närmande mellan radikalkonservativ, Trumpstödjande höger i USA och högerradikala, auktoritära partier och regeringar i Europa. Inom SD-ledningen har Mattias Karlsson numera ansvaret för att utveckla sådana internationella kontakter, bland annat i en radikalkonservativ tankesmedja, kallad ”Oikos”.
Ställningstagandet för Trump är också i linje med andra SD-sympatier för politiker och regeringar som står i motsats till både Sveriges nationella säkerhet och samarbetet mellan Europas demokratier.
Jimmie Åkesson sade till Svenska Dagbladet att han ville se Marine Le Pen som president i Frankrike. I så fall hade befälet över Frankrikes kärnvapenstyrkor i dag legat hos en Putinfinansierad nyfascist – och EU hade havererat.
SD hade nära samarbete i EU-parlamentet med den brittiske högerpopulisten Nigel Farage, som drev på för brittiskt EU-utträde, något som för Sverige är entydigt negativt, ekonomiskt och säkerhetspolitiskt.
Orbán-regimen i Budapest har genomgående haft SD:s stöd. Inom EU tillhör annars SD en krets av auktoritära partier, med det polska regeringspartiet PiS, spansk extremhöger, italiensk nyfascism och holländsk Putinstödjande och klimatförnekande ytterhöger.
Ledare för den grupp i EU-parlamentet där SD ingår är en polsk tidigare senator, Ryszard Legutko. Han är en framträdande ideolog för en radikaliserad konservatism som kategoriskt förkastar fria och öppna västerländska samhällen som Sverige, och jämför dem med kommuniststater. Ur sådana idéer växer samhörigheten mellan långtgående höger i USA och rörelser i Europa som vill ha ett radikalt antiliberalt samhälle. Där uppstår också förkärleken hos SD:s påstådda ”Sverigevänner” för de hårdfört Trumpkonservativa i USA.
Detta har uppmärksammats för lite i svensk nyhetsrapportering. Men än märkligare är hur SD:s ideologiska band till det öppna samhällets fiender i internationell ytterhöger inte hindrar M och KD – eller tidningar som Dagens Industri – att vilja bygga regeringsmakten på stöd och samverkan åt just det hållet.