Hur dyr får barn- och ungdomsidrotten bli?

Något har hänt med synen på vad föräldrar förväntas betala för att deras barn ska kunna idrotta. Kostnaderna har nästan fördubblats de senaste 20 åren.

Ishockey är den allra dyraste idrotten med en en snittkostnad på 24 300 kronor om året per barn och år.

Ishockey är den allra dyraste idrotten med en en snittkostnad på 24 300 kronor om året per barn och år.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2025-01-14 04:59
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Hur ska en fattig förälder ha råd med sitt barns idrott, frågade signaturen ”Idrottsintresserad mamma” i en insändare i tidningen i mitten av november förra året. 

Hon är långt ifrån ensam att ställa denna fråga som i grund och botten handlar om idrottsrörelsens grundläggande mål och princip om ”allas rätt att vara med.”

Och det inte bara fattiga föräldrar som har svårt att få pengarna att räcka till. Sedan år 2003 har det nästan blivit dubbelt så dyrt för barn att idrotta, konstaterar Riksidrottsförbundet i rapporten ”Smakar det så kostar det“.  

Kostnadsutvecklingen kan inte helt förklaras av samhällsförändringar eller av inflationen. I stället är den främsta anledningen, enligt rapporten, högre avgifter och ökade utgifter för resor. 

I rapporten har förbundet även räknat ut snittkostnaden för olika idrotter. Allra dyrast är det att spela ishockey, med en årskostnad på 24 300 kronor. Tätt följt av tennis, 23 700 kronor. Därefter kommer ridsport med 17 700 kronor per år. Längst ned på listan hamnar kampsport och friidrott med en årskostnad på 5 000 kronor. Fotboll landar på 8 800 kronor och innebandy som ”Idrottsintresserad mamma” använde som exempel i sin insändare kostar i snitt 10 000 kronor om året. 

undefined
Friidrotten hör till de billigaste idrotterna. Kostnaderna har dessutom minskat över tid.

Många barn, särskilt yngre, håller på med flera idrotter. Totalsumman när utgifterna för varje barns idrottande ska räknas ihop kan därför bli ansenlig. Snittkostnaden uppgår till cirka 18 000 kronor per år. 

Riksidrottsförbundets undersökning visar dock att avgifterna varierar. De är dubbelt så dyra för barn mellan 15 och 18 år att idrotta jämfört med barn mellan 7 och 10 år. 

Låga instegskostnader ökar visserligen möjligheten för barn att testa nya idrotter. Men på sikt kan de också vara ett problem. Vissa föräldrar känner sig inlåsta i allt dyrare idrotter. Men de vill inte att barnen ska tvingas sluta på grund av kostnaderna. En del väljer därför redan från början medvetet bort ett antal kostsamma idrotter för sina barn. Socioekonomiska skillnader kopplade till barnens deltagande blir allt tydligare.

undefined
Innebandy kostar i snitt 10 000 kronor om året, vilket inte alla föräldrar har råd med.

Men trots att det kan svida ordentligt i plånboken, är många föräldrar ändå beredda att betala om alternativet skulle vara att sänka ambitionsnivån för barnens idrottande.

Något har hänt i synen på vad föräldrar förväntas betala – och är villiga att göra – för att deras barn ska kunna idrotta, konstaterar förbundet i en annan rapport: ”Barn- och ungdomsidrottens prislapp: Vem bär ansvaret?”.

Bilden som målas upp i rapporten är inte svartvit. Ansvarsfördelningen och attityder kring kostnaderna för barns och ungdomars idrottsutövande är komplex och gränserna för ansvaret är ibland vaga. Ansvaret hamnar inte på en enda aktör, men det går inte att komma ifrån att förbund och föreningarna bär en stor del av ansvaret. I många föreningar finns exempelvis en tendens att lägga över kostnaden på andra, som barnen och deras föräldrar, i stället för att kritiskt granska utgifterna.

Kostnadsökningarna varierar dessutom mellan olika idrotter. Mellan 2009 och 2023 hade till exempel fotbollen stora kostnadsökningar för barn mellan 7 och 15 år. Ridsporten hade små ökningar och inom friidrotten minskade kostnaderna. 

Skillnaderna är även stora mellan olika föreningar. Ishockeyföreningar som arbetat aktivt med att sänka kostnaderna och där det går att ärva utrustning har exempelvis upp till 36 procent lägre kostnader. 

undefined
Fotbollen vars kostnader ökat över tid kostar i snitt 8000 kronor om året. En orsak kan vara höga arvoden för tränare.

Till bilden hör också att en del föräldrar bidrar till att driva på kostnaderna. De vill att barnen ska delta i fler läger och cuper. Eller så ställer de höga krav på ny utrustning. Ibland eftersom de inte riktigt reflekterar hur dyrt detta är, ibland för att de själva tycker att utgifterna för barnens idrottande är oproblematiska. 

Men det finns även andra faktorer som kan driva på kostnadsökningen. Som ett minskat intresse för ideellt arbete, höga arvoden för tränare eller minskade föreningsbidrag från stat, regioner och kommuner.

Riksidrottsförbundets rapporter pekar dels på problemen med kostnadsökningarna: att allt fler barn och unga inte har råd att idrotta. Att föreningar håller på att fjärma sig från idrottsrörelsens grundläggande mål och princip om ”allas rätt att vara med.” Men det de visar också att kostnaderna kan minska om förbund och föreningar dels synliggör problemen och arbetar aktivt för att minska utgifterna.