Skärp reglerna för vårdcentraler utan att krångla till

Monica Johansson (S) och regionstyrelsen påbörjade på tisdagen arbetet med att skärpa reglerna för uppstart av ny vårdcentral. En snabb och välbehövlig reaktion på skandalen i Eskilstuna.

Monica Johansson (S) och regionstyrelsen påbörjade på tisdagen arbetet med att skärpa reglerna för uppstart av ny vårdcentral. En snabb och välbehövlig reaktion på skandalen i Eskilstuna.

Foto: Johannes Tångeberg

Ledare2022-02-08 18:45
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Efter skandalerna på den sedan månadsskiftet stängda Vårdcentralen Årby i Eskilstuna kommer Region Sörmland att skärpa sina regler. Det handlar om den regelbok som styr vem som får driva en vårdcentral och hur den ska drivas. På tisdagen fick regiondirektören uppdraget.

Denna vårdcentral har varit något utöver det vanliga med fler fel än rätt: Olegitimerad personal som gett vaccin, avsaknad av en anställd allmänläkare (specialist i allmänmedicin), patienter som listats på vårdcentralen utan deras kännedom, försäljning av falska vaccinbevis.

En annan sida av saken är förstås den som regionstyrelsens ordförande, Monica Johansson (S), visar i EK/ST (3/2) – denna skandal är den första i sitt slag under de tolv år som vårdvalet har funnits. Regionen har inte haft något i närheten av dessa bekymmer med någon annan vårdcentral.

Men en gång är en gång för mycket när det handlar om patientsäkerhet. Skandalen visar att de nuvarande reglerna inte räcker till för att hålla skojare borta. Utan skarpare regler saknar regionen verktyg för att stoppa olämpliga ägare av vårdcentraler varhelst i Sörmland de skulle vilja starta en verksamhet.

Samtidigt gäller det att inte krångla till det nya regelverket. Uppdraget till regiondirektören är rätt fritt formulerat. Det är rimligt. När ett utkast väl finns kan politikerna slipa på detaljerna. Ett möjligt krav uttrycks dock i klartext och säger att ägaren av vårdcentralen ska ”visa att den har möjlighet att rekrytera de medarbetare regelboken ställer som krav”.

Vad ett sådant förhandskrav innebär är inte alldeles lätt att förstå och riskerar att bli överarbetat. Det är bättre att anlägga patientperspektivet. Den som besöker en vårdcentral ska vara garanterad att där finna en allmänläkare, oavsett klockslag. Att denna personal ska vara på plats under hela öppettiden är ett enkelt krav att skriva in. Klarar vårdcentralen inte av detta, ska avtalet sägas upp.

Vandelsprövningen ska i sin tur filtrera bort olämpliga ägare men även företrädare för dem så att man prövar dem som har det praktiska ansvaret för verksamheten. Det senare står inte uttryckligen i uppdraget till regiondirektören men finns ändå med, att döma av uttalanden från regionstyrelsens ordförande.

Människor som tidigare grovt misskött sina affärer, har skulder eller har begått brott bör inte betros med vårdverksamhet på regionens uppdrag. Det är även rimligt att ställa krav på kunskap om och erfarenhet av vård.

Svårare än så är det inte.