Bortplockade restriktioner betyder inte att folk ska börja säga nej till vaccinet. Vaccinationstakten är lägre nu än tidigare. Så ser det ut i Sörmland, men också på flera andra håll i Sverige. Enligt Sveriges Radio Ekot (20/2) uppger två av tre regioner att de märkt att vaccinationstempot sjunkit sedan restriktionerna lyfts.
En del av detta kan bero på att många under kort tid varit sjuka. De som bokat tid för sin första, andra eller tredje dos har då behövt skjuta upp vaccinationstillfället. Det är även så att många som tagit sin andra dos, också tagit sin tredje. Att det då är färre som söker sig till vaccinationscentralerna är därför ingen överraskning.
Men vaccinationerna måste rulla på. Och det finns inga genvägar. Vaccinatörerna behöver vara uthålliga. Gör det lätt att boka och ta sprutorna. Där det finns drop-in-verksamheter bör detta fortsättas med.
Det handlar också om information. Kampanjer om vaccinets nytta är viktiga. Inte minst i bostadsområden och befolkningsgrupper där vaccinationsgraden är låg och behöver öka. Men även de som tagit sina två doser kan behöva övertygas att ta den tredje. På längre sikt kan det även bli aktuellt med fler doser, vaccinationsviljan måste därför även i fortsättningen hållas hög. Den av Folkhälsomyndigheten planerade vaccinationsveckan 14–20 mars kan därför bli en bra sak.
De som sprider desinformation om vaccinen ska bemötas med fakta och mer fakta. Det måste göras klart att dessa förvillare inte bara äventyrar sin egen hälsa, utan även andras.
Till tidningen berättade den tillförordnade chefen för region Sörmlands vaccinationsenhet, Charlotta Påhlman Lind, att det varit många avbokningar senaste tiden, men också många som inte dyker upp på bokad tid. Senast i helgen var det ett hundratal i Strängnäs som avstod från att ta sig till sin bokade tid. Det är ansvarslöst och kostsamt. Att hålla med personal, särskilt under helgen, är nödvändigt men inte billigt.
Pandemi- och restriktionströtthet är inte goda skäl att avstå eller skjuta upp nödvändiga sprutor. Snarare tvärtom. Den ojämna vaccinationsgraden inom och mellan länder ökar risken för att viruset muteras till en farligare och smittsammare variant. Det kan då spridas i eller till vår del av världen. Ojämlikheten borde mana rika länder till att skänka vaccin till fattigare och medborgare till att ta sina vaccindoser.