Jul- och nyårshelgerna kom och gick. Nu bör läsåret återupptas.
Och så ser planen ut i grundskolorna i Eskilstuna, Katrineholm och Strängnäs. Det berättade dessa kommuners utbildnings- och skolchefer i tidningen i veckan. När jullovet är över ska eleverna tillbaka till skolan.
Detta återvändande föreslår region Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo ska dröja något. Han vill att jullovet förlängs för de yngre grundskolebarnen och att vårterminens slut flyttas fram. Detta på grund av den ökande smittspridningen och antalet sjukhusinläggningar i Sörmland och Sverige. Samt för att barn under tolv år inte är vaccinerade och därför sämre skyddade än äldre.
Allvaret i situationen har Mäkitalo inte fel i. Men sett till hur Sverige hittills hanterat pandemin vore det omotiverat med preventiva skolnedstängningar. Och uppskjuten terminstart är inte den enda åtgärden som finns till hands. Grundskolor, men också gymnasier och universitet, har visat att det går att göra stora förändringar i scheman, metodik och rutiner för att möta en pandemi och samtidigt bedriva undervisning. Även när myndighetsrekommendationer ändrats med kort varsel. Efter snart två år av pandemi är detta närmast vardag för skolförvaltningar och dess personal.
Både nu och i framtiden behöver skolorna ha krisstrategier och tidigt tänkt till när det kommer till val av skollokaler, ventilation och digitala plattformar. Erfarenheterna under coronapandemin kommer i det avseendet vara betydelsefulla.
Dessutom kräver pandemihantering också hänsyn till annat än enbart smittan. Hårda nedstängningar av olika delar av samhället bräcker ekonomier och människor. Och att förlänga jullovet innebär inte bara lite längre ledighet för lärare och elever. I Katrineholms-Kuriren påpekar Katrineholms skolchef Johan Lindeberg att det skulle innebära en hel del logistiska utmaningar för familjerna.
Äldre barn kan klara sig mer på egen hand när föräldrarna jobbar eller studerar. Men de små barnen kommer kräva någon form av tillsyn. För att inte många verksamheter, särskilt i samhällsviktiga sådana, ska stå utan personal lär någon form av verksamhet i förskola och fritids vara nödvändig.
Skulle ett sådant besked komma från Folkhälsomyndigheten nu skulle det dessutom vara i det senaste laget menar Strängnäs kommuns utbildningschef Tony Lööw. Skolan startar nästa vecka.
Avslutningsvis: I veckan gick det att läsa att 13 personer med covid-19 fick slutenvård på länets sjukhus. Av dessa var elva ovaccinerade. Vaccinen fungerar och skyddar mot allvarlig sjukdom. Ta dem.