Skumrasket hos Putin

EU-länderna bör skärpa sig när det gäller visumstopp för ryska ekonomiska brottslingar som beskyddas av Putins myndigheter.

Ledare2013-07-19 06:14
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Uppmärksammad opinionsbildare som skjutit in sig på bedrägerierna och korruptionen inom den härskande eliten i Ryssland – för president Putin och kretsen kring honom hade Aleksej Navalnyj blivit en av mest besvärliga i oppositionen, och en tänkbar motkandidat.

Så nu är han dömd till sex år, praktiskt nog för ekonomisk brottslighet.Det underlättar ju regimens försök att slå ifrån sig anklagelserna om tjuvaktighet.

Domen i går byggde till stor del på påståenden från ett kronvittne, som sagt det som passade maktens män. Trovärdigheten i sådana ryska domslut är låg.

Ryssland är inte ensamt i Europa om djupgående röta, där det stjäls från stat, banker och företag.

I Ryssland är dock myndighetspersoner på olika nivåer djupt inblandade i maffialiknande brottslighet och ekonomiska brott, och även rättsväsendet är ofta en del av det beskydd brottslingarna har.

Ett exempel, förutom Navalnyj, är juristen Sergej Magnitskijs död i häkte, efter att ha försökt få ett polisingripande mot en liga som plundrat bolag och begått skattebedrägerier på miljardbelopp.

Det är belysande att jämföra detta med Österrike, ett av de grövre fallen i Västeuropa vad gäller ekonomiska brott i politikens närhet.

Den här veckan pågår även rättegång om en i raden av skumma transaktioner då det svenska SD-partiets beundrade förebilder kring Jörg Haider hade del i rege- ringsmakten i Österrike, och kontroll över justitie- och kommunikationsdepartementen.

Flera inblandade har nu erkänt att de medverkade när drygt åtta miljoner kronor plockades ur motsvarigheten till Telia och överfördes till partikassan via bluffakturor från reklamfirmor efter påstådd lobbying för att högerextremisterna i regeringen skulle hjälpa telebolaget.

I Österrike finns det myndigheter som kan utreda och lagföra detta slags brott. Det finns oppositionell press. Trots den utbredda rötan med hemliga konton och affärer med skatteparadis har rätt mycket kunnat klarläggas.

Jimmie Åkessons förebilder har dessutom förlorat kontrollen över justitiedepartementet. Den SD-aktige exkommunikationsministern får nöja sig med att vara medlöpare med Vitrysslands diktatur.

I Ryssland däremot är kriminaliteten en del av åklagarmyndigheter och skatteverk. Ligan som stal 1,5 miljarder kronor med felaktiga skatteåterbetalningar efter att en åklagare beslagtagit bolag för Magnitskiljs arbetsgivare tycks hålla sig med egen sparbank.

Skattetjänstemän med ett par hundra tusen kronor i årslön, som anklagas för att ha genomfört bedrägerierna åt ligan blev snabbt innehavare av lyxbostäder i Moskva, Dubai och Montenegro och av bolag på Cypern och andra hälaröar, samt konton i Credit Suisse i Zürich.

De går ostörda av polis och åklagare, medan regimkritikern Navalnyj fängslats och Magnitskij, som sett för mycket, dog i häkte.

Detta är inte bara en varning för att göra affärer och placera pengar i Ryssland. Det ingår i bedömningen av Ryssland som tilltagande säkerhetspolitisk risk. Dessutom rör sig personer ur den kriminella ekonomin, hemliga polisen och Putinstyret kors och tvärs i Europa och utnyttjar bankväsendet och bekvämligheten i väst.

Parlamentsledamöter i många länder – även ett sextiotal svenska riksdagsmän – har föreslagit visumstopp för dem som kan knytas till Magnitskijs död och de brottshärvor som låg bakom den. Regeringar har däremot i allmänhet varit ovilliga att på detta sätt stöta sig med Kreml.

Regeringarna bör tänka om. Att inte få besöka bankkontor i Wien och Zürich, och våningar i London och Cannes, är en kännbar åtgärd mot dem som berikar sig i Putinregimens omgivning.

Läs mer om