Slarva inte med tryggheten för folkvalda i pandemin

Den kommunala demokratin måste ha sin gång även, och kanske särskilt, i pandemitider. Men arbetsrutinerna måste vara smittsäkra och trygga för politikerna.

Den kommunala demokratin måste ha sin gång även, och kanske särskilt, i pandemitider. Men arbetsrutinerna måste vara smittsäkra och trygga för politikerna.

Foto: Henrik Holmberg/TT

Ledare2021-03-15 05:13
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Det är en dålig idé att under pandemin samla många människor i en lokal, särskilt om en betydande andel är över 60 år. Kommunala politiska församlingar faller in i den kategorin. 

Låt gå för att de inte är offentliga tillställningar eller allmänna sammankomster. Smittan gör ingen skillnad. Och det finns en god poäng i att politiker följer rekommendationer samt inte bara lagens bokstav utan även dess anda.

Därför ligger det i sakens natur att nämnd- och fullmäktigemöten för närvarande organiseras annorlunda än annars. Sättet det görs på får anpassas till lokala förutsättningar. Ibland kan ett kraftigt bantat deltagarantal, genom kvittning, fungera – som fullmäktige i Eskilstuna. I andra fall kommer partierna överens om att hålla alla möten digitalt – som i Vingåker.

I det senare fallet gäller det bara att anpassa formen till en dom förvaltningsrätten i Luleå nyligen, som underkände ett digitalt sammanträde i Luleå kommun. Överföring av bild och ljud i realtid ska göra att alla deltagare ska se och höra varandra, säger rätten.

Den exakta lagtolkningen återstår att klara ut. Men kommunpolitiken hinner inte vänta på domstolsutslag i högre instans och förtydliganden från regeringen, utan gör bäst i att ordna uppkopplingslösningar som lever upp till högt ställda krav.

Men så finns det även dåliga sätt att lösa detta på. Det är att genomföra sammanträden enligt rutiner som saknar brett samförstånd mellan partierna. Så sker just nu i Katrineholms kommun.

Som Katrineholms-Kuriren berättar genomfördes tisdagens möte med kommunstyrelsen utan att tre ledamöter var närvarande – en miljöpartist, en centerpartist och en politisk vilde men i praktiken centerpartist. Orsak: De ville delta på distans med nekades av kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S). Ansökningarna hade kommit in för sent och/eller inte motiverats med skäl som är godtagbara, enligt Dahlström.

Det må så vara utifrån tolkningen från kommunstyrelsens ordförande. Men det är likväl hans demokratiska plikt att ordna mötesrutinerna i en pandemi på ett sätt som känns trygga för alla folkvalda. Särskilt när de begär en så pass enkel sak som att delta i ett nämndmöte på distans.

Det är inte läge att argumentera att lokalerna är tillräckligt stora och att lagen tillåter fysiska möten. Särskilt märkligt är det mot bakgrund av att Dahlström vid andra tillfällen beslutat om restriktioner som varit hårdare än vad lagen tillåtit.

Och som Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mätikalo säger i KK: Det politiker gör har ett signalvärde.

Demokrati måste kunna förenas med smittskydd och trygghet. Så se nu till att lösa detta.