Sommaren innebär inte bara sol, bad och efterlängtad ledighet. Det är även högsäsong för gängens rekrytering av nya barn och unga.
Rekryteringen sker numera överallt i hela landet. I slutet av förra året konstaterade polisen att två kommuner sticker ut i en nationell jämförelse: Strängnäs och Hallsberg i Närke. (SR 23/12 2023). Till dessa kommuner kunde polisen koppla flest barn och unga som utfört gängrelaterade brott under förra sommaren och hösten. Det rörde sig bland annat om flera mord, mordförsök, grova narkotikabrott och vapenbrott. Brott, som kunde knytas till den då pågående våldsvågen i andra städer.
Gängen drar sig inte ens från att rekrytera barn. I Strängnäs har exempelvis flera 11-åriga flickor utretts. En flicka hade bland annat förvarat en stor summa pengar hemma hos sig.
Det är inte ovanligt att den första kontakten tas på nätet. De som sysslar med rekryteringen är förslagna. Med smicker, presenter och positiv uppmärksamhet förmås ofta barnen att göra en ”liten” tjänst eller uppdrag, en till och ytterligare en.
Tjänster som inte är så oskyldiga som de kanske kan verka. Som uppdraget att åka ut och spana på en plats och få en tusenlapp för besväret. Men det är inte nutidens mästerdetektiv Kalle Blomkvist som utför uppdraget. Spaningen är ett led i gängens kriminella verksamhet.
Och när barnet eller ungdomen väl har utfört ett brott används det för att tvinga dem att begå ännu fler och grövre brott och att hålla tyst om det.
Gängen använder sig till och med av polisen. Narkotikapolisen i Göteborg har exempelvis berättat hur barn och unga sänds ut för att sälja små mängder knark på platser där gängen vet att polisen befinner sig. Eftersom "försäljarna" både är nervösa och klantiga haffas de ofta av polisen. De droger de skulle sälja tas i beslag.
Detta utnyttjas av gängen som kräver tillbaka värdet av de beslagtagna drogerna. En skuld "försäljarna" inte kan betala tillbaka – om de inte säljer mer knark eller begår andra brott åt gängen.
Eskaleringen av brottsligheten kan ske snabbt. Det gäller därför att se tecknen och ingripa i tid. Inte minst under sommaren då barnen inte går i skolan och många fritidsaktiviteter har uppehåll, vilket underlättar gängens rekryteringsförsök.
Försöken riktas även mot barn och unga som, "på pappret", borde vara svåra att rekrytera. De som sköter sig i skolan, som inte har några tecken på missbruk och som kommer från välfungerande familjer. ”Från att vi tidigare har kunnat följa en ung människa resa in i kriminaliteten kan vi i dag se barn helt okända för oss stå med en rykande pistol i handen,” säger kommunpolisen i Järfälla Magnus Nilsson till tidningen Mitt i.
Ring polisen! Det finns hjälp att få, uppmanade därför nyligen Polismyndigheten föräldrar som börjat oroa sig för att deras barn befinner sig i farozonen.
Polisen listar även en rad tecken som föräldrar bör vara uppmärksamma på: Har ditt barn börjat ljuga eller verkar det dölja saker? Börjat umgås med nya, äldre ungdomar eller vuxna? Skaffat nya kläder eller har hen en ny telefon? Har ditt barn slutat att be om pengar samtidigt som det verkar som det har mer egna pengar? Har hen börjat ha två mobiler? Eller uttrycker sig ditt barn annorlunda, har fått nya åsikter eller värderingar?
Det kan naturligtvis finnas andra förklaringar till detta än gängkriminalitet. Polisen uppmanar ändå oroliga föräldrar att ringa till dem en gång för mycket än för lite. Att tänka att det kan vara mitt barn.
Det är de tidiga insatserna som har störst chans att göra skillnad.
I Strängnäs har man tagit fram en modell med uppsökande samtal. Polisen och socialtjänsten gör gemensamma hembesök hos barn från tio år.
Ett samtal räcker sällan, men det är en början.
Strängnäs deltar, tillsammans med fem andra kommuner, även i ett pilotprojekt som syftar till att motverka rekryteringen av barn och unga till gängen. De utvalda kommunernas socialtjänst får tillgång till nationella förstärkningsteam, som stöttar dem i deras arbete. Syftet med projektet är att man ska kunna ta fram fungerande arbetsformer och utbildningar som kan användas i hela landet.
Ska gängen knäckas måste rekryteringen strypas. Det kan bara ske genom att ett barn i taget hindras. Och det är alla vuxnas ansvar att slå larm vid minsta misstanke.