Kulturbudgeten har minskat med totalt 2,1 miljoner kronor. Det är ett beslut som blir kännbart för många Strängnäsbor. Biblioteken i Strängnäs och Åkers styckebruk har fått ändrade öppettider. Möjligheten att låna filmer gratis via streamingtjänsten Cineasterna är indragen. Nedskärningarna går även ut över andra delar av kulturutbudet i form av minskade bidrag till kulturföreningar och mötesplatser.
Den minskade budgeten innebär även att kostnaden för personal måste minska, vilket innebär färre anställda. Till tidningen säger Christer Hermansson, kulturchef i Strängnäs, att ”det här är den värsta ekonomiska situationen som jag har varit med om.”
Många kommuner behöver spara i de ekonomiskt bistra tider vi befinner oss i. Problemet är bara att Strängnäs kommun inte har några som helst problem att spendera stora belopp i andra sammanhang.
Nyligen köpte kommunen en konkursmässig padelhall i Larslunda för 33,5 miljoner kronor. Med tanke på det återkommande rapporterna om padelhallsdöden runt om i landet och att det inte längre finns några padelhallsköpare (med undantag för Strängnäs kommun förstås) måste priset ses som ett massivt överpris.
I den kommunala budgeten skiljer man visserligen mellan investerings- och driftsbudget. Men även nya lokaler och de verksamheter man har där kostar pengar, som måste finansieras i driftsbudgeten.
Det är fortfarande inte helt klart vad padelhallen – som nu enbart kallas ”Hallen” – ska användas till. Kommunen ska ta fram en vision som ska vara klar i sommar. Men det finns ett utrymme i den kommunala investeringsbudgeten för att anpassa Hallen till den nya verksamheten.
På kommunens webbsida går det dock redan nu att läsa att man öppnat ”dörrarna för ungdomar som bland annat vill utveckla sina intressen, vara med på roliga aktiviteter eller läsa läxor”. Hallen har öppet 15–17 måndag–torsdag.
Det är ungefär så många bibliotek beskriver sin verksamhet för unga. Den stora skillnaden är att biblioteken har mer generösa öppettider.
Men det är inte bara läxläsning ungdomarna kan ägna sig åt i Hallen. Kommunen har även flyttat epa-aktiviteterna från Strängnäs fritidsgård.
Även Strängnäs fritidsgård har mer generösa öppettider. Så unga, som inte bara vill syssla med "epa-aktiviteter", behöver alltså åka till fritidsgården.
Det finns även en möjlighet att träffa ungdomscoacher från Ung i Strängnäs, som har till uppgift att förverkliga ungas idéer om aktiviteter eller evenemang på andra ställen än Hallen. Man kan därför undra om de inte hade kunnat bedriva sin verksamhet i någon annan lokal?
Men kommunen har även andra planer för Hallen. Någon gång under hösten ska en tillfällig scen stå klar för att tills vidare (men inte permanent) ersätta Thomas arena teater.
Under året ska den också bli platsen för ett antal mässor och event.
Just mässor och event är inte en direkt en kommunal kärnverksamhet. Men varför kommunen beslutat sig för att det är den, och inte ett privat företag, som ska bedriva den här verksamheten förklaras inte närmare.
Men det är ett underligt val i en stad där Moderaterna är störst parti. För partiets politik är tydlig. I en rapport som Moderaternas företagarråd har tagit fram om hur företagspolitiken kan utvecklas på kommunal och regional nivå skriver de bland annat: ”Ingen lockas att investera i en kommun där kommunen konkurrerar mot företagen. Kommunen ska fokusera på att vara kommun och låta företagarna vara företagare.”
Tydligare kan det inte sägas.
Men enligt Strängnäs kommun ska Hallen komplettera ”kommunens ambitioner om att vara en plats där kultur, idrott, föreningsverksamhet och företagande samverkar för att stärka tillväxt och arbetsmarknad.”
Hur är det lite svårare att förstå. Mest av allt tycks den kosta Strängnäs skattebetalare en massa miljoner kronor.