Diskussionen har sedan länge lämnat de lantliga gårdsbilderna. Men begreppet är kvar. Det säljer.
Riksdagens socialutskott har tagit ställning för denna alkoholförsäljning. Det så kallade tillkännagivandet är till synes försett med hängslen och livrem: ”Enligt utskottet bör regeringen, under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol kan upprätthållas, verka för en lagstiftning som möjliggör gårdsförsäljning i begränsad utsträckning.”
Dessa "om" och "men" är väldigt lite värda. Frågan har redan studerats av två utredningar. Denna utredning kom fram till att en sådan försäljning, om den ska behandla alla alkoholtillverkare inom EU lika, i enlighet med EU-rätten, inte får begränsas till alkoholdrycker som tillverkas på den egna gården i Sverige. Inte heller får försäljningen bara ske pågårdar på landet.
Utredningen sätter upp några begränsningar: Försäljning får bara ske i samband med en ”upplevelsetjänst” med anknytning till alkoholdryckerna, som studiebesök eller föreläsning. Vid ett besökstillfälle får en person inte köpa mer än 1 liter starksprit, 3 liter vin eller 5 liter starköl. Den sammanlagda försäljningen från ett ställe får inte överstiga en volym som motsvarar 1 500 ren alkohol per år.
Men även med de här begränsningarna står följande klart: Mindre bryggerier och spritbrännerier kan sälja öl och sprit direkt från tillverkningsstället, om det så ligger mitt i stan. Vem som helst i EU som tillverkar alkoholdryck kan sälja den i Sverige i egen butik. Kommunerna är tänkta att ge tillstånd enligt samma modell som gäller för restaurangernas servering. Öppettiderna ska följa samma princip.
Det skulle innebära att Sverige i ett slag sannolikt får flera hundra alkoholförsäljare, främst ölbryggerier och spritbrännerier. Samtidigt skulle det bli fritt fram för diverse alkoholbutiker utan tillverkning på plats och som håller kvälls- och söndagsöppet.
Som synes innebär detta ett avskaffande av Systembolagets monopol och en öppning för detaljhandel med kommersiellt syfte, i praktiken ett obegränsat antal försäljningsställen och generösa öppettider. Alkoholkonsumtionen skulle stiga, som den alltid gjort historiskt när tillgången har ökat, med allvarliga konsekvenser för allt från minskad arbetsförmåga till våldsbrott.
Alliansregeringen begravde följdriktigt denna utredning djupt i byrålådan. Det ansvariga statsrådet Maria Larsson (KD) slog fast att det inte skulle bli något lagförslag av detta.
Men det accepteras alltså inte av majoriteten i socialutskottet – de borgerliga och SD. De hoppas möjligen att ytterligare en utredningska komma fram till något annat, mer aptitligt i förhållande till monopolet och de sociala konsekvenserna. Alternativt struntar de i sådana hänsyn. Må riksdagsmajoriteten och framtida regeringar ha bättre omdöme.