Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj och hans hustru Olena Zelenskas besök i Sverige skrev nutidshistoria – i Sörmland. Det faktum att Harpsund ligger här – och att kungahuset har Stenhammar på nära håll – gör att vårt län ligger bra till för besök som går till historien. Här manifesterades en samhörighet för vår tid, för en framtid i EU och Nato.
Det första att notera är att samtliga partiledare fanns på plats för att backa upp Sveriges stöd till Ukraina och mot Rysslands angrepp på det ukrainska folket. Talmannen Andreas Norlén stod med som enande symbol för var Sverige står. Mötet med kungaparet på Stenhammar underströk detta.
Ukrainas sak är också Sveriges. Det är en realitet.
För de flesta riksdagspartier är stödet en självklarhet. Det ryska mörkret ska kastas ut ur det fria, demokratiska Europa. Ukrainarna betalar ett enormt högt pris för det försvar som även värnar vår säkerhetsordning och hela det demokratiska Europas framtid.
Att statsminister Ulf Kristersson (M) och hans två regeringskollegor Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) står upp för detta är givet, och detsamma gäller Socialdemokraternas Magdalena Andersson och Centerpartiets Muharrem Demirok. Det utgör en grundläggande riksdagsmajoritet för Ukrainas frihet och det ukrainska folkets rätt.
För övriga tre partier är positioneringen mer laddad, men viktig. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Miljöpartiets Märta Stenevi stod där, trots att partierna inte klarar av att välkomna ett Nato-samarbete och i början hade mycket svårt att bejaka militärt stöd till Ukraina. Stenevi har sitt partis pacifistiska förflutna att balansera, delar av den så kallade fredsrörelsen landar ofta nära det Moskvavänliga. För Dadgostar är det centralt att markera att gamla band till Rysslands stormaktsambitioner inte längre styr. En liknande markör gäller även för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Flera tidigare försvarspolitiska talespersoner under 2010-talet har haft starka band till Putin-regimen och den storryska ideologin på fascistisk grund.
En andra central punkt är att Zelenskyjs besök fokuserade på det framtida stödet till Ukrainas överlevnadskamp. I första hand var det beskedet om samarbete mellan Sverige och Ukraina om tillverkning och produktion av CV90. Detta stridsfordon som Sverige har gett Ukraina tillgång till, har visat sig vara väl lämpat för Ukrainas behov. Det är ett gott betyg till svensk försvarsindustri. Att ukrainska piloter även ska få stridsflygsträning på Jas 39 Gripen är också av stort värde. Men med Nederländernas och Danmarks besked om att leverera F16-plan till Ukraina i relativ närtid, kan svenska Gripen-leveranser komma att dröja något.
Under tiden har vi även ett givet inrikes uppdrag: att vara goda värdar till de ukrainska flyktingar som sökt skydd här. Börja med att höja dagersättningen från dagens 71 kronor.
Olof Jonmyren är politisk redaktör på centerpartistiska Södermanlands Nyheter. Texten har tidigare publicerats där.