Storbritannien behöver mer av arbetslinje

Inrikesminister Yvette Cooper lovar tuffa tag och fler närpoliser efter kravaller av högerextrema

Inrikesminister Yvette Cooper lovar tuffa tag och fler närpoliser efter kravaller av högerextrema

Foto: Jeff Moore

Ledare2024-08-12 16:45
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Storbritannien har de senaste veckorna skakats av våldsamma kravaller, som började med att falska rykten från högerextrema efter att tre flickor hade brutalt knivmördats i Southport. Nu vekar det ha lugnat ned sig efter massiva polisinsatser, snabbt utdömande av straff och efter att motdemonstrationer arrangerades på flera håll.

Våldsamheterna har främst ägt rum i eftersatta delar av England. Den alltmer högerinriktade X-(tidigare Twitter) ägaren Egon Musk har varnat för att inbördeskrig är oundvikligt i Storbritannien. Högerpopulistiska Reformpartiet har antytt att polisen skulle vara hårdare mot högerextrema än mot islamister och vänsterinriktade protester.

Andra har pekat på att våldsamheter till och från blossar upp i Storbritannien, en del med politisk inriktning och andra utan, som fotbollshuliganer. Men att i grunden är de flesta britter emot våldsamheter.

Protesterna riktade sig mot invandring i allmänhet och muslimer i synnerhet. Det stämmer att Storbritannien de senaste åren har haft en hög invandring. De flesta som röstade för Brexit trodde att invandringen skulle minska när Storbritannien lämnade EU:s fria rörlighet för arbetskraft. I stället blev det tvärtom, trots att den dåvarande konservativa regeringen talade om den skulle minska invandringen.

Huvudorsaken till den höga invandringen har varit brist på arbetskraft och att många britter är långtidsarbetslösa eller sjukskrivna. Den inhemska arbetskraften har inte återhämtat sig efter nedstängningarna och de omfattande stöden under Covidpandemin. Arbetslösheten i Blackpool är 25 procent och i Liverpool 20 procent. Som Katrine Kielos-Marcal framhåller i DN har de höga siffrorna i flera städer varit så här höga under lång tid. Enligt Fraser Nelson i Telegraph har antalet sjukskrivna ökat från 2 till 2,7 miljoner, många uppger psykiska problem. Han pekar också på att främst yngre vita män från arbetarklassen halkar efter. Det är i den gruppen högerextrema och populistiska grupper fiskar anhängare och väljare.

Liksom i Sverige finns problem med integration, frågan om behovet av mer av en gemensam brittisk identitet har väckts. Men på många områden fungerar integrationen väl. Liksom i Sverige är det många kvinnor med utländsk bakgrund vilka läser vidare på universitet och högskola. Enligt Nelson är det 76 procent av dem med bakgrund från Bangladesh och 71 procent av fattiga svarta flickor. 

Förre premiärminister Rishi Sunak hade indisk bakgrund. Borgmästaren i London, Labourledaren i Skottland liksom förre försteministern där är muslimer. Utrikesministern David Lammy i den nya Labourregeringen är svart. Tre av sex kandidater till att bli ny partiledare för Konservativa partiet är mörkhyade. Spelbolagens favorit är Kemi Badenoch, en svart kvinna som föddes i Nigeria.

Den nya Labourregeringens smekmånad är över nästan innan den började. Stödet för polis och andra myndigheter behöver vara konsekvent om än inte okritiskt när populisthögern antyder att alla inte behandlas lika och när vänstergrupper larmar om systematisk rasism. Den behöver hävda arbetslinjen och bekämpa den långtidsarbetslöshet och uppgivenhet som driver arbetskraftsinvandring och föder misstro hos dem som har halkat efter.