Strängnäs bör överväga slopad avgift till Kulturskolan

Politiker bör uppmuntra barn och unga att söka sig till olika kulturella uttryck som musik, dans och konst.

Politiker bör uppmuntra barn och unga att söka sig till olika kulturella uttryck som musik, dans och konst.

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Ledare2022-05-04 19:08
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Genom konst, dans och musik finner många barn glädje. De lär sig något de inte tidigare kunnat och får ofta nya vänner. Det bör uppmuntras hemifrån och av politiken.

Men ibland sätter familjens ekonomi käppar i hjulen. På de flesta håll i Sverige är kommunala kulturskolor avgiftsbelagda. Ska barnet lära sig ett instrument tillkommer ofta hyra. I familjer där det är självklart att barnen ska gå på kulturskola är inte alltid dessa utgifter ett hinder. Men det kan de vara i familjer med snäva marginaler och där intresset för dans, musik eller konst är lågt. Inte alla vill eller kan lägga ut flera hundra kronor, eller mer, per termin på ett intresse som sedan kanske svalnar.

Dessutom skiljer sig avgiftsnivån mellan kommuner, både nationellt och här i Sörmland. I Flen har kommunen helt slopat avgiften, men behållit instrumenthyran på 300 kronor per termin. I Eskilstuna är den totala terminssumman 850 kronor. Strängnäs är en av kommunerna i Sörmland med högst avgift: 700 kronor per termin, och ytterligare 450 för instrumenthyra.

Från och med 1 augusti ska avgiften i Strängnäs ändras. Det beslutade kulturnämnden förra veckan. Summan på 700 kronor blir kvar, förutom för de som ansöker om att få den reducerad. Beroende på hushållets årsinkomst kan man få avgiften slopad eller halverad till 350 kronor.

Det gör Strängnäs rätt i. Denna avgiftsmodell innebär en lägre administrativ börda för Kulturskolan än om det skulle göras bedömningar av samtliga familjers ekonomiska förutsättningar. Det sänker samtidigt trösklarna för barn från familjer som har det sämre ekonomiskt ställt. På så vis kan fler barn ta del av Strängnäs kulturverksamheter och detta till en för kommunen förhållandevis liten peng.

Fler kommuner bör gå i samma riktning. De politiker som annars gärna ser fler unga i fritidsaktiviteter borde kunna ställa sig bakom liknande åtgärder. Kulturnämnden i Strängnäs kunde även gått längre, och helt tagit bort terminsavgiften alla barn. Det hade inte inneburit några stora kostnadsökningar. När Flens kommun slopade terminsavgiften sköt man till ytterligare 400 000 kronor i skattemedel. I Strängnäs och Eskilstuna hade det motsvarat omkring 1 miljon respektive 2-3 miljoner. Det är en del pengar, men inte särskilt mycket i dessa kommuners budgetar.

Erfarenheterna från Flen säger att intresset för kulturskolan ökade med slopad avgift. Fler barn sökte, och särskilt då barn med utländsk bakgrund.